Adil Jose Meléndez Marquez

Adil Jose Meléndez Marquez

Colombia

Adil Jose Meléndez Marquez is een Colombiaanse mensenrechtenadvocaat. Hij is een van de weinige advocaten die zich bezig houdt met zaken over restitutie van land en de vervolging van (para) militairen in de noordelijke regio ‘Bolivar’. Hij treedt voornamelijk op voor ontheemden en inheemse volkeren en boerengemeenschappen.
Als gevolg van zijn werkzaamheden bedreigen paramilitairen hem regelmatig. De staat erkent ogenschijnlijk de fragiele veiligheidssituatie van Meléndez: de Colombiaanse regering voorziet hem bodyguards. Helaas krijgt hij alleen de bescherming van deze bodyguards als hij in Cartagena is, terwijl juist buiten Cartagena, in de rurale gebieden, het risico bijzonder hoog is.

Tot drie keer toe heeft hij een aanslag door cicario’s (huurmoordenaars) overleefd. Meléndez is ervan overtuigd dat hij op straat gevolgd wordt en dat zijn telefoon wordt afgeluisterd. Ondanks de bedreigingen is hij vastberaden om door te gaan met zijn werk, om te voorkomen dat bepaalde groepen burgers helemaal geen toegang meer hebben tot het recht.

Lawyers for Lawyers sprak hem hierover in 2016 tijdens een waarnemingsmissie van advocaten en rechters in Colombia, de Caravana de Juristas.

Nieuws over Adil Jose Meléndez Marquez

25 juni 2020 Lawyers for Lawyers nominates Adil Mélendez Marquez for the Václav Havel Human Right Prize 2020
6 februari 2020 Joint letter on threats against Adil Meléndez
16 maart 2019 Joint letter on behalf of Adil Melendez

Meer nieuws uit Colombia