Advocatencollectief José Alvear Restrepo

Advocatencollectief José Alvear Restrepo

Colombia

Het advocatencollectief Corporación Colectivo de Abogados José Alvear Restrepo (CAJAR, website) verdedigt de rechten van mensenrechtenactivisten die zijn opgepakt en worden bedreigd door paramilitaire groeperingen. Daarnaast probeert het internationaal ruchtbaarheid te geven aan de slechte mensenrechtensituatie in Colombia. Door het inzetten van rechtenstudenten bij hun werk tracht het collectief te bewerkstelligen dat de volgende generatie juristen meer besef krijgt van het belang van de mensenrechten.

Een belangrijk doel van de organisatie is om advocaten in Colombia minder kwetsbaar te maken voor bedreiging en criminalisering door de overheid en paramilitaire groeperingen. Alle werknemers van CAJAR staan onder constante dreiging. Het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens heeft de Colombiaanse staat opgelegd beschermingsmaatregelen te treffen ten aanzien van individuele werknemers.

Op 1 september 2010 organiseerden verschillende prominenten uit de Colombiaanse politiek een manifestatie tegen het CAJAR. Dit collectief zou op 2 september 2010 een aanklacht indienen tegen voormalig President Uribe. Tijdens de manifestatie werd de actie van CAJAR uitgelegd als steun aan rebellenorganisatie FARC en werd het collectief terroristisch genoemd. CAJAR komt op voor de oorspronkelijke bewoners van Colombia die van hun land worden gejaagd door (para) militaire groepen die het land opeisen voor o.a. palmolieplantages.

CAJAR zal L4L op de hoogte blijven houden van schrijnende gevallen van individuele advocaten zodat daaraan in Nederland en internationaal bekendheid aan kan worden gegeven.

Nieuws over Advocatencollectief José Alvear Restrepo

23 maart 2015 Advocaten afgeluisterd en gevolgd

Meer nieuws uit Colombia