Alec Muchadehama

Alec Muchadehama

Zimbabwe

Alec Muchadehama, werkt sinds 2003 als lid van Zimbabwe Lawyers for Human Rights (ZLHR) in Harare ter verdediging van de mensenrechten in Zimbabwe. Hij heeft vele honderden mensenrechtenactivisten, oppositieleden en burgers verdedigd, vaak met succes. Daarbij reist hij zijn hele vaderland door om verdwenen activisten op te sporen en ter plekke te zijn bij arrestaties om informatie te vergaren en slachtoffers bij te staan.

Muchadehama wordt constant bedreigd door de overheid van Mugabe. Zo is hij gesurveilleerd, fysiek bedreigd, opgepakt en vervolgd en heeft hij een tijd moeten onderduiken bij een ambassade, na ontsnapt te zijn aan een ontvoeringspoging.

In juni 2009 werd vervolging tegen hem ingesteld omdat hij zou hebben meegewerkt aan de ‘illegale vrijlating’ van journalist Andrison Manyere en twee leden van de Movement for Democratic Change (MDC), de grootste oppositiepartij die in 1999 werd opgericht. Vermoed werd dat de vervolging ook te maken had met het bijstaan van een aantal MDC-leden en mensenrechtenactivisten die werden verdacht van een poging om het gezag van president Mugabe te ondermijnen. Eind 2009 is Muchadehama vrijgesproken.

Muchadehama heeft verschillende lokale awards gewonnen en is de eerste winnaar van de Lawyers for Lawyers Award, in 2011.

Ondanks het vertrek van zijn collega Andrew Makoni, vanwege de aanzienlijk verslechterde situatie voor advocaten en activisten in Zimbabwe werkt Alec Muchadehama onvermoeibaar door in Harare.

Nieuws over Alec Muchadehama

18 november 2020 COVID-19 Series: The impact of the crisis on lawyers in Zimbabwe
28 februari 2019 Alec Muchadehama will attend presentation fifth award

Meer nieuws uit Zimbabwe