Aleh Volchek

Aleh Volchek

Belarus

Aleh Volchek is voorzitter van de mensenrechtenorganisatie ‘Rechtshulp voor het volk’, dat 5 regionale kantoren in Wit-Rusland heeft. Hij is één van de oprichters van de ‘verdedigers van het vaderland’ beweging, die ex-werknemers van rechtshandhavende instanties bijeenbrengt, die allen strijden voor het handhaven van democratische principes en actief deelnemen in de strijd tegen corruptie en willekeur.

Volchek was voorheen werkzaam als onderzoeker op het kantoor van het Openbaar Ministerie in het Frunzensky district, in Minsk. Hij heeft in 1999 de “Day of Human Rights Defender” award toegekend gekregen door de International League of Human Rights voor zijn consistente en moedige optreden in het verdedigen van de mensenrechten. Daarnaast heft hij in 2004 de “Prize for Bravery” van de Duitse organisatie ‘Courage Prize’ toegekend gekregen.

Op 27 januari 2012 werd Volchek opgepakt toen hij in Minsk naar het postkantoor ging. Op 30 januari vond zijn rechtszaak plaats. Volchek is schuldig bevonden aan ‘kleinschalig hooliganisme’ daar hij ‘grove taal’ op de straat gebruikt zou hebben. De straf was vier dagen cel.

Volchek zijn arrestatie lijkt gericht te zijn op zijn mensenrechten activiteiten, daar zijn arrestatie mogelijk samen hangt met de afronding van een rapport over vervalste aanklachten tegen een andere mensenrechtenactivist: Alex Bialiatski. Die werd tot 4,5 jaar celstraf veroordeeld wegens belastingfraude. Justitie in Wit-Rusland zag buitenlandse giften voor zijn organisatie aan als het persoonlijke inkomen van Bialiatski.

 

Meer nieuws uit Belarus