Alice Nkom is een advocaat die haar professionele leven heeft gewijd aan het verdedigen van de mensenrechten van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LGBT) burgers in Kameroen. In het West-Afrikaanse land is er sprake van diepgewortelde homohaat als gevolg van de traditionele cultuur en bijgeloof. Van de in totaal meer dan tweeduizend advocaten in Kameroen zijn Alice Nkom en haar collega Michel Togué de enige advocaten die bereid zijn om mensen bij te staan die worden verdacht van het hebben van een seksuele relatie met personen van hetzelfde geslacht.
Nkom was in 1969 de eerste vrouw in Kameroen die tot de balie werd toegelaten. In 2003 richtte zij de ‘Vereniging voor de Verdediging van Homoseksuelen’ (ADEFHO) op. De ADEFHO is nog steeds enige organisatie die zich inzet om de rechten van LGBT burgers te verdedigen. Sinds zij begon met werken als advocaat heeft Nkom vele gevangenen verdedigd, maar probeert zij ook via ‘strategic litigation’ de Kameroense anti-homowet (artikel 347bis) in strijd met de grontwet te laten verklaren.
Alice Nkom wordt geconfronteerd met vergaande gevolgen in verband met haar werk voor LGBT burgers.
In 2011 werd er gedreigd haar te arresteren nadat zij subsidie vanuit de EU had ontvangen. Ze werd zonder aanklacht vastgehouden door de politie toen zij haar cliënten probeerde te bezoeken. Andere Kameroense advocaten hebben Nkom beschuldigd van het ‘bederven de jeugd’, en hebben op TV publiekelijk verklaard hoe ze ter dood zou moeten worden gebracht. De minister van Justitie heeft de Advocaten Orde in Kameroen verzocht om Nkom van het tableau te schrappen, omdat ze ‘homoseksualiteit bevordert’.
In 2013 vertegenwoordigd Nkom Jean-Claude Roger Mbede. Hij werd gearresteerd en drie jaar in de gevangenis geplaatst nadat hij sms’jes naar een andere man had gestuurd. Hij overleed als gevolg van de gezondheid complicaties verergerd door zijn tijd in de gevangenis. In de aanloop naar de high-profile zitting in de zaak van Mbede ontving Nkom talrijke doodsbedreigingen.
Ook Nkom’s volwassen kinderen werden bedreigd, maar Nkom zegt dat dit haar niet zal ontmoedigen in haar strijd. Ondanks de grote hoeveelheid bedreigingen die zij ontving en het feit dat zij inmiddels ver voorbij de pensioengerechtigde leeftijd is, blijft Nkom vechten tegen de discriminatie van de LGBT-mensen in Kameroen.