Anwar al-Bunni

Anwar al-Bunni

Syria

Anwar al-Bunni is een prominente mensenrechtenadvocaat in Syrië. Hij is één van de oprichters van de Syrische Human Rights Association en van een centrum voor de verdediging van journalisten en politieke gevangen. Als advocaat legt hij zich toe op de verdediging van mensen die worden vervolgd voor het op niet-geweldadige wijze uiten van hun mening, onder wie intellectuelen en mensenrechtenactivisten die werden opgepakt bij het neerslaan van de ‘Damasceense lente’ in 2001. Tevens strijdt Al-Bunni tegen de martelpraktijken in de Syrische gevangenissen en pleit hij voor democratische hervormingen.

Al-Bunni is vanwege zijn werk mikpunt van repressieve maatregelen door de autoriteiten. Zo zijn hij en zijn familie stelselmatig bedreigd en gevolgd, en voeren de autoriteiten lastercampagnes. De Orde van Advocaten in Damascus heeft Al-Bunni onder meer herhaaldelijk geschorst van zijn bevoegdheid tot uitoefening van zijn praktijk.

Al-Bunni werd samen met andere mensenrechtenactivisten op 17 mei 2006 gearresteerd na ondertekening van een petitie waarin Syrië en Libanon werden opgeroepen hun relaties te verbeteren. Al-Bunni werd beschuldigd van het verspreiden van valse informatie die het moreel van de natie zou kunnen schaden.

Na een proces, dat werd beschouwd als in strijd met internationale standaarden, werd Al-Bunni in april 2007 tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij zat toen al bijna een jaar in de gevangenis.

In de week van 22 mei 2011 is Al-Bunni vrijgelaten uit de beruchte Adra-gevangenis, bij Damascus, omdat zijn straf erop zat. Naar verluidt zijn de omstandigheden van detentie zeer slecht geweest en is hij gemarteld door het gevangenispersoneel. Lees hier een interview van Amnesty met Anwar al-Bunni, waarin hij over zijn ervaringen in de gevangenis vertelt.

Meer nieuws uit Syria