Arnold Tsunga

Arnold Tsunga

Zimbabwe

Arnold Tsunga is een voormalig advocaat uit Zimbabwe en thans directeur van het ‘Africa Regional Programme’ van de International Commission of Jurists in Zuid-Afrika.

Arnold Tsunga begon in de commerciële advocatuur, maar heeft deze verlaten in 1998, nadat hij door de politie in Zimbabwe was mishandeld. Hierna is hij zich gaan toeleggen op de verdediging van de mensenrechten in Zimbabwe. Daartoe heeft hij de Zimbabwean Lawyers for Human Rights (ZLHR) opgericht. Naast directeur van ZLHR was Arnold Tsunga tevens National Chairperson van de Zimbabwe Human Rights Association (ZimRights) en een van de democratisch gekozen bestuurders van de Law Society of Zimbabwe (LSZ), de Zimbabweaanse orde.

Het LSZ en haar bestuurders zijn vanwege hun kritiek op de mensenrechtenschendingen in Zimbabwe mikpunt van lastercampagnes van Mugabes regime. Zo zou het LSZ een koloniaal regime terug aan de macht willen brengen en zou zij als stroman van buitenlandse machten fungeren.

Tsunga is een beheerder van Voice of the People (VOP), dat een alternatief kritisch programma op de radio aanbiedt. Hij is strafrechtelijk vervolgd voor een uitzending op de radio zonder vergunning en moest voorkomen op 25 september 2006. Uiteindelijk is de zaak verdaagd.

Arnold Tsunga heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder in 2006, de Martin Ennals Award voor mensenrechtenverdedigers.

Meer nieuws uit Zimbabwe