Asma Jahangir

Asma Jahangir

Pakistan

Asma Jahangir (1952) is een vooraanstaand mensenrechtenadvocaat in Pakistan. In 2010 werd ze verkozen tot president van de advocatenorde van het Pakistaanse Hooggerechtshof. Voor dat hof zet ze zich al jaren in ter verdediging van de rechten van religieuze minderheden, vrouwen en kinderen. Jahangir is voormalig VN Speciaal Rapporteur voor de godsdienstvrijheid en voormalig Speciaal Rapporteur voor onwettige executies.

Op 3 november 2007 werd Jahangir onder een preventief huisarrest van 90 dagen geplaatst nadat Musharraf de noodtoestand had uitgeroepen, volgens regeringsbronnen om haar te beletten ‘opruiende speeches’ te houden. Hoewel deze ingreep nodig zou zijn om het toenemende extremisme en terrorisme te bestrijden, heeft het alle schijn van een uiterste poging van Generaal Musharraf om aan de macht te blijven. Honderden tegenstanders van de overheid werden opgepakt waaronder advocaten, activisten, rechters en journalisten, onder wie de voormalige Deken van de Orde, Mr. Ali Ahmed Kurd. L4L heeft destijds schrijfacties georganiseerd aan de Pakistaanse autoriteiten. Uiteindelijk werd het huisarrest van Jahangir op 19 november opgeheven.

In het verleden heeft Jahangir onder andere de Martin Ennals Award en de Geuzenpenning mogen ontvangen. In december 2010 is de UNESCO/Bilbao prijs aan Jahangir uitgereikt.

Meer nieuws uit Pakistan