Buzurgmehr Yorov

Buzurgmehr Yorov

Tajikistan

Buzurgmehr Yorov werd gearresteerd en vastgehouden op 28 september 2015. De autoriteiten beschuldigden hem van fraude gerelateerde aanklachten en ‘publieke uitnodiging om het constitutionele systeem te veranderen door geweld’ (artikel 307 van het Wetboek van Strafrecht van Tadzjikistan). Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat de vermeende fraude plaatsvond in juli 2010, toen Yorov zogenaamd US $4.000 had ontvangen van een inwoner van de stad Istaravshan.

Ten tijde van zijn arrestatie, was Yorov net begonnen met het vertegenwoordigen van dertien leiders van de Islamitische Renaissance Partij van Tadzjikistan (IRPT). Ze werden op 16 september 2015 door de autoriteiten gearresteerd wegens verschillende aanklachten. De IRPT was de enige islamitische politieke partij die wettelijk geregistreerd was in Centraal-Azië bij het Hooggerechtshof van Tadzjikistan. Op 29 september 2015, werd de partij verboden en als een terroristische organisatie bestempeld.

Na verschillende vervolgingen waarbij internationale normen voor een eerlijk proces werden genegeerd, werd Yorov verondersteld een gecombineerde straf van 28 jaar gevangenisstraf uit te zitten. Op 26 november 2019 werd de gevangenisstraf van 28 jaar echter met zes jaar ingekort. Dit was onderdeel van een recente massale amnestie in Tadzjikistan, zoals gemeld door Radio Free Europe Radio Liberty.

Yorov werd aanvankelijk acht maanden vastgehouden voordat zijn proces begon, gedurende welke tijd hij werd geslagen en verschillende keren in eenzame opsluiting werd gehouden. Op 6 oktober 2016 veroordeelde een rechtbank Yorov tot 23 jaar gevangenisstraf op beschuldiging van fraude, valsheid in geschrifte, “opwekkende nationale, raciale, lokale of religieuze vijandigheid” en extremisme. Voor zijn veroordeling las Yorov een 11e-eeuws gedicht van een Perzische dichter voor. Als gevolg hiervan beschuldigden de autoriteiten hem van minachting van de rechtbank en het beledigen van een overheidsfunctionaris. Voor deze aanklachten kreeg hij een tweede proces en werd hij veroordeeld tot twee jaar extra gevangenisstraf. Vijf maanden later werd Yorov voor de derde keer berecht op beschuldiging van fraude en het publiekelijk beledigen van de president.

Op 22 oktober 2018 hebben Freedom Now, Lawyers for Lawyers, Hogan Lovells US LLP en DLA Piper UK LLP een verzoekschrift ingediend bij de VN-werkgroep voor willekeurige detentie namens mensenrechtenadvocaat Buzurgmehr Yorov.

Nieuws over Buzurgmehr Yorov

28 september 2020 Letter on the continued detention of Buzurgmehr Yorov
10 juni 2020 Joint letter: continued detention of Buzurgmehr Yorov
26 mei 2020 Jamshed Yorov: continues to raise the voice of his imprisoned brother
11 mei 2020 Concerns about the deterioration of Buzurgmehr Yorov’s health amidst COVID-19 pandemic

Meer nieuws uit Tajikistan