Chen Guangcheng

Chen Guangcheng

China

Chen Guangcheng is een blinde self-made advocaat en mensenrechtenactivist. In 2005 hielp hij dorpbewoners een rechtszaak aan te spannen tegen de lokale autoriteiten van Linyi City, die in de uitvoering van het één-kind beleid duizenden vrouwen had gedwongen tot abortussen en sterilisaties, in strijd met het nationale recht van China.

Guangcheng werd naar aanleiding van deze zaak opgepakt, en in augustus 2006 veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. In de Linyi City Gevangenis werd Guangcheng, op bevel van de gevangenisbewaarders, in elkaar geslagen door een aantal medegevangen. Ondanks zijn verwondingen, is een medische behandeling hem destijds onthouden. Uit protest is hij toen in hongerstaking gegaan.

Begin september 2010 is Guangcheng na vier jaar vrijgelaten. Sinds zijn vrijlating wordt Guangcheng voortdurend onder huisarrest geplaatst en in zijn huis in de gaten gehouden. Nadat Guangcheng een film liet publiceren in februari 2011 waarin hij en zijn vrouw vanuit hun huis vertellen over hun leefomstandigheden (te zien via het L4L Youtube-kanaal) zijn hij en zijn vrouw ernstig mishandeld.

Drie vooraanstaande mensenrechtenadvocaten in China, Jiang Tianyong, Tang Jitian en Teng Biao, die bijeengekomen waren om te spreken over de situatie van Guangcheng, werden drie dagen later na deze bijeenkoming op 16 februari 2011 opgepakt.

Op 19 mei 2012 is Chen Guangcheng aangekomen in de Verenigde Staten, samen met zijn vrouw en twee kinderen. Bij aankomst op de New York University, waar hij rechten zal gaan studeren, zei hij zich te zullen blijven inspannen om gerechtigheid en gelijkheid in China te bevorderen. De blinde Chinese mensenrechtenadvocaat ontsnapte op 22 april 2012 uit zijn zwaarbewaakte huis, waar hij sinds zijn vrijlating uit de gevangenis in september 2010 onder huisarrest stond.

Meer nieuws uit China