Concepcion 'Connie' Brizuela (1953-2009)

Concepcion ‘Connie’ Brizuela (1953-2009)

Filippijnen

“Als ze advocaten kunnen doden, dan kunnen ze praktisch iedereen doden”
– Connie Brizuela (1953 – 2009)

Concepcion ‘Connie’ Brizuela begeleidde onder meer de echtgenote van een kandidaat die zich verkiesbaar stelde voor de gouverneursverkiezingen op de Filippijnen in mei 2010. Ze was één van de oprichters van de Union for People’s Lawyers in Mindanao en werkte als advocaat pro bono in de zgn. NoyNoy/Mar campagne. Tijdens de International Verification and Fact Finding Mission (IVFFM) van L4L in 2008 stelde zij naar aanleiding van de moorden op advocaten en rechters op de Filippijnen dat als advocaten vermoord konden worden, praktisch niemand meer veilig was. Ruim een jaar later werd ze vermoord.

Connie werd door haar vrienden en collega’s de “Iron lady of Cotabato” genoemd, wegens haar grote inzet bij het aanklagen van mensenrechtenschendingen begaan door het leger, de politie en gewapende burgers, en haar grote hart voor mensen in nood. In 2005 werd Brizuela één van de leiders van de Kutabatenos Alang sa Maayong Panggamhanan, een verbond gevormd om ‘good governance’ te bewerkstelligen, en de democratische rechten van de mensen in Noord Cotabato.

In 2005 werd Brizuela, samen met 3 andere mensenrechtenverdedigers, veroordeeld tot een gevangenisstraf toen zij de strijd aanging met de gebroeders Pinol, die op dat moment in de regio Noord Cotabato aan de macht waren, vanwege de vermeende mishandelingen en intimidatie begaan bij de broeders. Meteen nadat zij in het gevang was geplaatst, hebben duizenden mensen buiten de gevangenis gekampeerd in protest tegen haar straf. Na 3 dagen werd ze op betaling van borgtocht vrijgelaten.

Na de tijd in de gevangenis werden de doodsbedreigingen aan Brizuela’s adres steeds erger. In 2008 onthulde zij tijdens de fact-finding mission van L4L dat ze meermalen met de dood was bedreigd, waardoor ze noodgedwongen naar een ander eiland moest verhuizen.

In 2009 was Brizuela, in voorbereiding op de verkiezingen van 2010, als advocaat onderdeel van een konvooi voor Esmael Mangudadatu, om zijn certificaat van kandidaatschap in te dienen in Shariff Aguak stad. Esmael Mangudadatu betwiste de heerschappij van de machthebbers, de Ampatuan clan. Het konvooi heeft Shariff Aguak stad nooit bereikt, omdat zij gestopt werden door honderden gewapende mannen, onder leiding van de Ampatuan clan.

Samen met nog 57 andere slachtoffers, is Brizuela op brute wijze vermoord in één van de ergste incidenten of politiek geweld in de Fillipijnen.

Tijdens een bijeenkomst van Amnesty op 24 november 2010 werd stilgestaan bij de massamoord. L4L-bestuurslid Judith Lichtenberg sprak er over de straffeloosheid met betrekking tot politiek geweld. Daarnaast ging een documentaire over de moorden in première, waarvan u hier een gedeelte kunt zien.

Meer nieuws uit Filippijnen

15 maart 2015

Verzoek tot bescherming advocaat ingewilligd door Hof

Filippijnen

Op 12 maart 2015 heeft het Filippijnse Hooggerechtshof het verzoek voor een zogeheten ‘Writ of Amparo’ van mensenrechtenadvocaat Maria Catherine Dannug–Salucon ingewilligd. Dit is de eerste keer dat een dergelijk verzoek is toegekend aan een bedreigde advocaat. De Writ of

Lees verder
24 januari 2015

Advocatenorganisaties wereldwijd roepen Aquino-regering op aanvallen Filippijnse advocaten te onderzoeken

Filippijnen

Sinds 2004 werden in de Filippijnen al minstens 38 advocaten vermoord in verband met hun werkzaamheden. Een veelvoud hiervan werd stelselmatig bedreigd, geïntimideerd en als ‘vijanden van de staat’ aangemerkt. De daders gaan bijna altijd vrijuit. Slechts een paar daders werden

Lees verder
16 januari 2015

Kom naar de Dag van de bedreigde advocaat!

Filippijnen

23 januari 2015 is de ‘Dag van de bedreigde advocaat’ . Centraal staan dit jaar Filippijnse advocaten die hun leven riskeren om fundamentele mensenrechten en vrijheden te garanderen. In het kader van deze dag worden verschillende events georganiseerd in Den Haag. U bent van

Lees verder
7 september 2014

Advocaat Rodolfo Felicio vermoord

Filippijnen

Lawyers for Lawyers heeft brieven gestuurd naar de autoriteiten van de Filipijnen om hen op te roepen de dood van mensenrechtenadvocaat Rodolfo Felicio onderzoeken. Op 24 augustus 2014 werd advocaat  Felicio gedood bij Floodway, Taytay, Rizal, terwijl hij naar verluidt

Lees verder