Concepcion 'Connie' Brizuela (1953-2009)

Concepcion ‘Connie’ Brizuela (1953-2009)

Philippines

“Als ze advocaten kunnen doden, dan kunnen ze praktisch iedereen doden”
– Connie Brizuela (1953 – 2009)

Concepcion ‘Connie’ Brizuela begeleidde onder meer de echtgenote van een kandidaat die zich verkiesbaar stelde voor de gouverneursverkiezingen op de Filippijnen in mei 2010. Ze was één van de oprichters van de Union for People’s Lawyers in Mindanao en werkte als advocaat pro bono in de zgn. NoyNoy/Mar campagne. Tijdens de International Verification and Fact Finding Mission (IVFFM) van L4L in 2008 stelde zij naar aanleiding van de moorden op advocaten en rechters op de Filippijnen dat als advocaten vermoord konden worden, praktisch niemand meer veilig was. Ruim een jaar later werd ze vermoord.

Connie werd door haar vrienden en collega’s de “Iron lady of Cotabato” genoemd, wegens haar grote inzet bij het aanklagen van mensenrechtenschendingen begaan door het leger, de politie en gewapende burgers, en haar grote hart voor mensen in nood. In 2005 werd Brizuela één van de leiders van de Kutabatenos Alang sa Maayong Panggamhanan, een verbond gevormd om ‘good governance’ te bewerkstelligen, en de democratische rechten van de mensen in Noord Cotabato.

In 2005 werd Brizuela, samen met 3 andere mensenrechtenverdedigers, veroordeeld tot een gevangenisstraf toen zij de strijd aanging met de gebroeders Pinol, die op dat moment in de regio Noord Cotabato aan de macht waren, vanwege de vermeende mishandelingen en intimidatie begaan bij de broeders. Meteen nadat zij in het gevang was geplaatst, hebben duizenden mensen buiten de gevangenis gekampeerd in protest tegen haar straf. Na 3 dagen werd ze op betaling van borgtocht vrijgelaten.

Na de tijd in de gevangenis werden de doodsbedreigingen aan Brizuela’s adres steeds erger. In 2008 onthulde zij tijdens de fact-finding mission van L4L dat ze meermalen met de dood was bedreigd, waardoor ze noodgedwongen naar een ander eiland moest verhuizen.

In 2009 was Brizuela, in voorbereiding op de verkiezingen van 2010, als advocaat onderdeel van een konvooi voor Esmael Mangudadatu, om zijn certificaat van kandidaatschap in te dienen in Shariff Aguak stad. Esmael Mangudadatu betwiste de heerschappij van de machthebbers, de Ampatuan clan. Het konvooi heeft Shariff Aguak stad nooit bereikt, omdat zij gestopt werden door honderden gewapende mannen, onder leiding van de Ampatuan clan.

Samen met nog 57 andere slachtoffers, is Brizuela op brute wijze vermoord in één van de ergste incidenten of politiek geweld in de Fillipijnen.

Tijdens een bijeenkomst van Amnesty op 24 november 2010 werd stilgestaan bij de massamoord. L4L-bestuurslid Judith Lichtenberg sprak er over de straffeloosheid met betrekking tot politiek geweld. Daarnaast ging een documentaire over de moorden in première, waarvan u hier een gedeelte kunt zien.

Meer nieuws uit Philippines

20 oktober 2021

Letter on the killings of Atty. Juan Macababad, Atty. Rex Fernandez and Atty. Sitti Gilda Mahinay-Sapie

Philippines

In a letter to President Duterte, Lawyers for Lawyers expressed concern about the recent killings of Atty. Juan Macababad, Atty. Rex Fernandez and Atty. Sitti Gilda Mahinay-Sapie and the further deteriorating situation of lawyers in the Philippines. Lawyers for Lawyers

Lees verder
8 oktober 2021

Joint oral statement to the Human Rights Council on the Philippines

Philippines

On 7 October, Lawyers for Lawyers, Lawyers’ Rights Watch Canada, the Law Society of England and Wales, the International Bar Association’s Human Rights Institute (IBAHRI), the International Association of Democratic Lawyers (IADL), the International Service for Human Rights (ISHR), and

Lees verder
23 juni 2021

The Philippines: attacks against lawyers further escalating

Philippines

Together with 30 lawyers’ organizations, bar associations and human rights organizations, Lawyers for Lawyers signed a joint statement on the escalating attacks against lawyers in the Philippines. The statement was an initiative from Lawyers for Lawyers. Attacks against lawyers in

Lees verder
17 juni 2021

Filipino lawyer Angelo Karlo Guillen: “Human rights is a very dangerous field”

Philippines

Text: Jan van Vegchel and Benthe Priester “Never in history was being a Filipino human rights lawyer as dangerous as it is today”, says Atty. Angelo Karlo Guillen, “AK” for friends. “I come from a family of human rights activists,

Lees verder