Concepcion 'Connie' Brizuela (1953-2009)

Concepcion ‘Connie’ Brizuela (1953-2009)

Philippines

“Als ze advocaten kunnen doden, dan kunnen ze praktisch iedereen doden”
– Connie Brizuela (1953 – 2009)

Concepcion ‘Connie’ Brizuela begeleidde onder meer de echtgenote van een kandidaat die zich verkiesbaar stelde voor de gouverneursverkiezingen op de Filippijnen in mei 2010. Ze was één van de oprichters van de Union for People’s Lawyers in Mindanao en werkte als advocaat pro bono in de zgn. NoyNoy/Mar campagne. Tijdens de International Verification and Fact Finding Mission (IVFFM) van L4L in 2008 stelde zij naar aanleiding van de moorden op advocaten en rechters op de Filippijnen dat als advocaten vermoord konden worden, praktisch niemand meer veilig was. Ruim een jaar later werd ze vermoord.

Connie werd door haar vrienden en collega’s de “Iron lady of Cotabato” genoemd, wegens haar grote inzet bij het aanklagen van mensenrechtenschendingen begaan door het leger, de politie en gewapende burgers, en haar grote hart voor mensen in nood. In 2005 werd Brizuela één van de leiders van de Kutabatenos Alang sa Maayong Panggamhanan, een verbond gevormd om ‘good governance’ te bewerkstelligen, en de democratische rechten van de mensen in Noord Cotabato.

In 2005 werd Brizuela, samen met 3 andere mensenrechtenverdedigers, veroordeeld tot een gevangenisstraf toen zij de strijd aanging met de gebroeders Pinol, die op dat moment in de regio Noord Cotabato aan de macht waren, vanwege de vermeende mishandelingen en intimidatie begaan bij de broeders. Meteen nadat zij in het gevang was geplaatst, hebben duizenden mensen buiten de gevangenis gekampeerd in protest tegen haar straf. Na 3 dagen werd ze op betaling van borgtocht vrijgelaten.

Na de tijd in de gevangenis werden de doodsbedreigingen aan Brizuela’s adres steeds erger. In 2008 onthulde zij tijdens de fact-finding mission van L4L dat ze meermalen met de dood was bedreigd, waardoor ze noodgedwongen naar een ander eiland moest verhuizen.

In 2009 was Brizuela, in voorbereiding op de verkiezingen van 2010, als advocaat onderdeel van een konvooi voor Esmael Mangudadatu, om zijn certificaat van kandidaatschap in te dienen in Shariff Aguak stad. Esmael Mangudadatu betwiste de heerschappij van de machthebbers, de Ampatuan clan. Het konvooi heeft Shariff Aguak stad nooit bereikt, omdat zij gestopt werden door honderden gewapende mannen, onder leiding van de Ampatuan clan.

Samen met nog 57 andere slachtoffers, is Brizuela op brute wijze vermoord in één van de ergste incidenten of politiek geweld in de Fillipijnen.

Tijdens een bijeenkomst van Amnesty op 24 november 2010 werd stilgestaan bij de massamoord. L4L-bestuurslid Judith Lichtenberg sprak er over de straffeloosheid met betrekking tot politiek geweld. Daarnaast ging een documentaire over de moorden in première, waarvan u hier een gedeelte kunt zien.

Meer nieuws uit Philippines

20 september 2023

Philippine lawyer Maria Alzate killed in broad daylight

Philippines

Atty. Maria Alzate, a Philippine lawyer known for defending the poor, was killed on Thursday September 14, in Abra province, in the north of the country. In broad daylight, two unidentified assassins on a motorcycle shot her at close range,

Lees verder
5 april 2023

Joint oral statement to the Human Rights Council on the Philippines

Philippines

On 24 March, Lawyers for Lawyers and the International Bar Association’s Human Rights Institute delivered an oral statement during the 52nd session of the UN Human Rights Council. During this session, the Universal Periodic Review (UPR) Outcome Report of the

Lees verder
21 november 2022

Concluding observations UN Human Rights Committee on the Philippines

Philippines

On 10 and 11 October 2022, the UN Human Rights Committee reviewed the Philippines’ compliance with its international human rights obligations. On 3 November 2022, the Committee issued the concluding observations of this review. In the concluding observations the Committee

Lees verder
24 oktober 2022

Gerthie Mayo-Anda: “I had the experience of being red-tagged in the nineties. I was shocked when I learned about this. There even used to be a price on my head.”

Philippines

Illustration: Joost Hölscher Grizelda Mayo-Anda is the co-founder and executive director of the Environmental Legal Assistance Center (ELAC), a Filipino non-government organization committed to helping communities to uphold their constitutional right to a healthful and balanced ecology. She is also

Lees verder