Cù Huy Hà Vũ

Cù Huy Hà Vũ

Vietnam

Cù Huy Hà Vũ werd geboren in 1957 en studeerde af aan de Universiteit van Parijs. Samen met zijn vrouw Nguyen Thi Duong Ha, ook een advocaat, heeft hij een advocatenkantoor in Hanoi.

Cù Huy Hà Vũ is een van de meest prominente mensenrechtenverdedigers in Vietnam. Vu is het meest bekend voor zijn twee rechtszaken tegen de premier van Vietnam. De eerste betrof een zaak waarin de Premier een Chinees mijnbouwbedrijf rechten verleende tot het storten van Bauxiet in de centrale hooglanden van Vietnam. In september en oktober 2010, startte Vu een rechtszaak tegen het tekenen van Decision No. 136, een maatregel die burgers verbied klachten in te dienen of rechtszaken te starten tegen de nationale overheid. Beide rechtszaken werden genegeerd door de rechter.

Daarnaast is Vu bekend om zijn openlijke kritiek op hooggeplaatste regeringsfunctionarissen, evenals voor zijn pleiten voor democratische hervormingen tot een meerpartijenstelsel.

In november 2010 werd Vu gearresteerd en beschuldigd van “propaganda tegen de Socialistische Republiek Vietnam” onder het Wetboek van Strafrecht, een overtreding die hij zou hebben begaan door het geven van interviews aan de buitenlandse media. Op 4 april 2011 werd hij veroordeeld tot een gevangenis straf van 7 jaar en drie jaar huisarrest.

In mei 2011 organiseerde L4L een schrijfactie ten behoeve van Cù Huy Hà Vũ, om de autoriteiten duidelijk te maken de arrestatie en het huisarrest, niet verenigbaar zijn met internationaal erkende mensenrechten en met Vietnam’s ambitie het respect voor de mensenrechten in het land te vergroten.

 

Meer nieuws uit Vietnam