Ding Jiaxi

Ding Jiaxi

China

Ding Jiaxi is een mensenrechtenadvocaat in Beijing. Sinds 2010 zet hij zich actief in om misstanden in de samenleving aan de kaart te stellen. Zo heeft hij zich ingezet voor het recht op onderwijs van kinderen van migranten die in Beijing wonen en werken. Op grond van de wet mogen deze kinderen geen toelatingsexamen doen om binnen een onderwijsinstelling in Beijing te komen. Ook verleende hij juridisch bijstand aan demonstranten in Beijing.

Ding sloot zich aan bij de door Xu Zhiyong opgerichte ‘New Citizens Movement’, een informele organisatie die middels dialoog sociale rechtvaardigheid en politieke en juridische hervorming willen promoten. Sinds dat moment wordt Ding nauwgezet in de gaten gehouden door de Chinese autoriteiten. Nadat Ding in april 2013 actief betrokken was bij de anti-corruptie campagne – een campagne waarbij de autoriteiten aangespoord werden conform de nieuw ingevoerde wet- en regelgeving – hun vermogen te openbaren, werd Ding opgepakt.

Op 18 april 2014 is hij veroordeeld tot 3 jaar en 6 maanden gevangenisstraf wegens het ‘verzamelen van een groep om de publieke orde te verstoren’.

Meer nieuws uit China