Felidito Dacut (1954-2005)

Felidito Dacut (1954-2005)

Filippijnen

Felidito Dacut is een mensenrechten-, agrarisch- en arbeidsrechtadvocaat. Hij diende als raadsman voor werknemers in disputen met hun werkgevers, verdedigde leden van de New people’s Army (NPA) gearresteerd door overheidsinstanties, en stond boeren bij in het opkomen voor hun recht tot landhervorming.

Op 14 maart 2005 is Dacut, op 51 jarige leeftijd, doodgeschoten in Tacloban City, toen hij in het openbaar vervoer zat om melk te kopen voor zijn dochtertje. Hij liet een vrouw en dochter achter.

Dacut’s vrouw Amelia diende een aanklacht in bij het lokale politiebureau, het nationale bureau van onderzoek (NBI) en het lokale bureau van de mensenrechtencommissie. Ondanks herhaalde verzoeken om informatie over het onderzoek, heeft Amelia nooit informatie gekregen over lopende onderzoek naar de vermeende moordenaars van haar man.

Dacut’s dood is slechts één van de 23 onopgeloste moorden in de periode dat ene Parparan commandant was van het achtste infanterie divisie van het Filippijnse leger.

De zaak van Dacut is twee fact-finding missies van L4L aan de missieleden voorgelegd. In het onderzoek uitgevoerd tijdens deze missie, is gebleken dat na 15 maanden en bijna een jaar van onderzoek door de NBI en de politie, noch de NBI, noch de politie enige concrete resultaten te overleggen hebben.

Tot op de dag van vandaag zijn er geen aanklachten ingediend tegen enige verdachte van de moord op Felidito Dacut. Tot nu toe blijft zijn moord onopgelost.

Meer nieuws uit Filippijnen

15 maart 2015

Verzoek tot bescherming advocaat ingewilligd door Hof

Filippijnen

Op 12 maart 2015 heeft het Filippijnse Hooggerechtshof het verzoek voor een zogeheten ‘Writ of Amparo’ van mensenrechtenadvocaat Maria Catherine Dannug–Salucon ingewilligd. Dit is de eerste keer dat een dergelijk verzoek is toegekend aan een bedreigde advocaat. De Writ of

Lees verder
24 januari 2015

Advocatenorganisaties wereldwijd roepen Aquino-regering op aanvallen Filippijnse advocaten te onderzoeken

Filippijnen

Sinds 2004 werden in de Filippijnen al minstens 38 advocaten vermoord in verband met hun werkzaamheden. Een veelvoud hiervan werd stelselmatig bedreigd, geïntimideerd en als ‘vijanden van de staat’ aangemerkt. De daders gaan bijna altijd vrijuit. Slechts een paar daders werden

Lees verder
16 januari 2015

Kom naar de Dag van de bedreigde advocaat!

Filippijnen

23 januari 2015 is de ‘Dag van de bedreigde advocaat’ . Centraal staan dit jaar Filippijnse advocaten die hun leven riskeren om fundamentele mensenrechten en vrijheden te garanderen. In het kader van deze dag worden verschillende events georganiseerd in Den Haag. U bent van

Lees verder
7 september 2014

Advocaat Rodolfo Felicio vermoord

Filippijnen

Lawyers for Lawyers heeft brieven gestuurd naar de autoriteiten van de Filipijnen om hen op te roepen de dood van mensenrechtenadvocaat Rodolfo Felicio onderzoeken. Op 24 augustus 2014 werd advocaat  Felicio gedood bij Floodway, Taytay, Rizal, terwijl hij naar verluidt

Lees verder