Felidito Dacut (1954-2005)

Felidito Dacut (1954-2005)

Philippines

Felidito Dacut is een mensenrechten-, agrarisch- en arbeidsrechtadvocaat. Hij diende als raadsman voor werknemers in disputen met hun werkgevers, verdedigde leden van de New people’s Army (NPA) gearresteerd door overheidsinstanties, en stond boeren bij in het opkomen voor hun recht tot landhervorming.

Op 14 maart 2005 is Dacut, op 51 jarige leeftijd, doodgeschoten in Tacloban City, toen hij in het openbaar vervoer zat om melk te kopen voor zijn dochtertje. Hij liet een vrouw en dochter achter.

Dacut’s vrouw Amelia diende een aanklacht in bij het lokale politiebureau, het nationale bureau van onderzoek (NBI) en het lokale bureau van de mensenrechtencommissie. Ondanks herhaalde verzoeken om informatie over het onderzoek, heeft Amelia nooit informatie gekregen over lopende onderzoek naar de vermeende moordenaars van haar man.

Dacut’s dood is slechts één van de 23 onopgeloste moorden in de periode dat ene Parparan commandant was van het achtste infanterie divisie van het Filippijnse leger.

De zaak van Dacut is twee fact-finding missies van L4L aan de missieleden voorgelegd. In het onderzoek uitgevoerd tijdens deze missie, is gebleken dat na 15 maanden en bijna een jaar van onderzoek door de NBI en de politie, noch de NBI, noch de politie enige concrete resultaten te overleggen hebben.

Tot op de dag van vandaag zijn er geen aanklachten ingediend tegen enige verdachte van de moord op Felidito Dacut. Tot nu toe blijft zijn moord onopgelost.

Meer nieuws uit Philippines