Gao Zhisheng

Gao Zhisheng

China

Gao Zhisheng, Chinees mensenrechtenadvocaat, werd vastgehouden in het Shaya-gevangenis, in de provincie Xinjiang. Hij spande zich als advocaat onder meer in voor vervolgde aanhangers van de Falun Gong.

Eind 2005 werd zijn advocatenvergunning niet verlengd als reactie op zijn open brieven aan de Chinese overheid, waarin hij opriep tot onderzoek naar de vervolging van aanhangers van religieuze minderheden als de Falun Gong. Ook werd het advocatenkantoor van Zhisheng van overheidswege zonder opgaaf van redenen voor een jaar gesloten.

In december 2006 werd Zhisheng veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens ‘het aanzetten tot ondermijning van de staat’. Deze straf werd later, na wereldwijd protest, omgezet in vijf jaar voorwaardelijk plus vijf jaar ontzegging van al zijn politieke rechten.

Zhisheng schreef in september 2007 een open brief naar het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, waarin hij aandacht vroeg voor de verslechterende mensenrechtensituatie in China. In deze brief stelde hij ook dat hij China’s gastheerschap van de Olympische Spelen niet kon steunen. Vervolgens werd hij op 22 september 2007 meegenomen door politie in burger, bewusteloos geslagen en zes weken gevangen gezet op een onbekende plek.

In november 2007 werd hij onder huisarrest geplaatst. Hij mocht geen bezoek ontvangen en zijn bankrekening werd geblokkeerd. Ook werd zijn familie voortdurend lastiggevallen en geïntimideerd door de staatsveiligheidsdienst.

Vanaf 19 januari 2009 werd hij 14 maanden vermist. Half maart 2010 werd bekend dat hij vast had gezeten, en twee weken later sprak Gao aan de telefoon met journalisten. Hij vertelde dat hij was veroordeeld, maar eind september 2009 vrijgelaten. Hij leefde sindsdien in het noorden van China een teruggetrokken bestaan en werd vermoedelijk bewaakt en in de gaten gehouden door de politie. Begin april was hij zelfs teruggekeerd naar Peking waar hij werkte.

Na 20 april 2010 werd lang niets meer van hem vernomen en het was onbekend of hij zich had teruggetrokken of opnieuw werd vastgehouden. In december 2011 werd op de staatsradio gemeld dat hij voor 3 jaar naar de gevangenis moest vanwege ‘het schenden’ van de voorwaarden van zijn opgeschorte straf. Na maart 2012 werd er vervolgens opnieuw negen maanden niets vernomen, totdat China Aid bevestigde, na contact met Gao’s vrouw, dat de advocaat in leven was en bezoek van zijn familie had ontvangen. In januari 2013 was het voor het laatst toegestaan dat hij door zijn familie – zijn broer en zijn schoonvader – mocht worden bezocht.

Op 6 augustus 2010 kende de American Bar Association de Human Rights Lawyer Award toe aan Gao Zhisheng.

In augustus 2014 werd bekend dat Gao is vrijgelaten.

Op 13 augustus 2017 is de broer van Gao bij hem thuis geweest om hem te bezoeken. Gao was echter nergens te bekennen en dus is hij als vermist bij de lokale politie opgegeven. De echtgenote van Gao, die sinds 2009 in de Verenigde Staten woont, kon haar man ook niet bereiken.

Vervolgens heeft de Chinese autoriteiten op 13 september 2017 de broer geïnformeerd dat Gao zich in “police custody” in Beijing bevindt.

Verdere informatie over de detentie van Gao is anno mei 2019 nog steeds niet voor handen.

Laatst bijgewerkt op 15 juli 2019

Nieuws over Gao Zhisheng

8 augustus 2014 Gao Zhisheng vrijgelaten uit de gevangenis

Meer nieuws uit China