Gustaf Kawer

Gustaf Kawer

Indonesia

Gustaf Kawer begon zijn werk bij de Papuan Legal Aid Foundation (LBH) in 2000, waar hij met name arbeidsrechten, landrechten en socio-politieke rechten verdedigde. Hiernaast nam Gustaf zaken op zich die betrekking hadden op aanvallen op politiebureaus. In een van die zaken (Apebura zaak) vonden een politieman en vier burgers de dood en werden in de  nasleep twee studenten doodgemarteld.

Sinds hij een master in Vrede en Conflictbeslechting afrondde in Yogyakarta in 2008, werkt Gustaf als Litigation Coordinator voor de Civil Society Coalition for the Rule of Law and Human Rights. Deze coalitie heeft naast activisten van de KNPB ook diens leider (Buchtar Tabuni) verdedigd. Ook nam de coalitie de zaak op van de vijf organisatoren van het derde Papuan People’s Congress die beschuldigd zijn van verraad tegen de Staat. Zij werden uiteindelijk allemaal tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld. Af en toe worden er successen geboekt. Zo is er in 2009 een groep van vijftien burgers vrijgesproken van verraad, net als de vier verdachten van de aanval op het politiebureau in Apebura.

Veel verschillende obstakels maken het moeilijk voor Gustaf en zijn collega’s om hun werk te doen. Algemene obstakels omvatten onder andere de repressieve houding van de veiligheidsdiensten, de regels die de vrijheid van meningsuiting sterk inperken en de zwakke instituties die aan de vraag voor rechtsbijstand niet kunnen voldoen. Inspanningen om voor juridische bijstand te zorgen worden gezien als acties tegen de staat. De kosten voor juridische bijstand voor gemarginaliseerde minderheden worden nu vaak gedekt door de Coalitie, al zijn haar middelen beperkt. Dat beperkt ook de mogelijkheden om burgers die geweld meemaken in geïsoleerde delen van Papoea te bereiken.

Bij bepaalde activiteiten wordt Gustaf in de gaten gehouden door de veiligheidsdiensten. Ook wordt hij belemmerd in het verlenen van bijstand op het politiebureau, is hij de rechtszaal uitgestuurd voor het ‘verstoren van het juridische proces´ en is hij bedreigd met vervolging vanwege het uitvoeren van zijn werk in de rechtszaal.

De vraag voor juridische bijstand vanuit het maatschappelijke middenveld is gigantisch en ondanks de grote werkdruk blijven Gustaf en zijn collega’s zich inzetten om bijstand te verlenen, zonder enige ondersteuning van de overheid of andere instituties.

In 2013 was hij, samen met zijn collega Olga Hamadi, derde op de shortlist van de jury voor de Lawyers for Lawyers Award 2013.

Meer informatie

ABC News Australia: Gustaf Kawer
http://www.abc.net.au/news/2012-08-28/an-australian-link-to-indon-death-squad-730/4229230

The Jakarta Post: Gustaf Kawer
http://www.thejakartapost.com/news/2012/03/17/papuans-found-guilty-subversion-get-3-year-jail-terms.html

 

Nieuws over Gustaf Kawer

22 juni 2020 Lawyers for Lawyers nominates Gustaf Rudolf Kawer for the IBA Award 2020
18 september 2014 Mensenrechten advocaat Gustaf Kawer loopt risico op arrestatie

Meer nieuws uit Indonesia