Haitham al-Maleh

Haitham al-Maleh

Syria

Haitham al-Maleh is mensenrechtenadvocaat en de voormalig directeur van de Human Rights Association in Syria (HRAS). Hij wordt gezien als het boegbeeld van de mensenrechtenbeweging in Syrië en is één van de belangrijkste oppositieleden in Syrië. Hij heeft zich publiekelijk vaak kritisch uitgelaten over het Syrische regime en is om die reden meerdere keren vervolgd.

Al-Maleh werd op 14 oktober 2009 gearresteerd nadat hij een interview had gegeven waarin hij de voortdurende onderdrukking van vrijheid van meningsuiting in Syrië bekritiseerde. Op 4 juli 2010 werd hij, op 80-jarige leeftijd, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar, vanwege het ‘verspreiden van valse informatie’, ‘het verzwakken van het nationale sentiment’ en ‘het lasteren van een overheidsinstelling’. In het proces voerde de aanklager diverse krantenartikelen als bewijs aan waarin Al-Maleh zich, net als in het genoemde interview, kritisch had uitgelaten over de sinds 1963 van toepassing zijnde noodtoestand en de onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting in Syrië.

Op 8 maart 2011 werd Haitham al-Maleh vrijgelaten uit de gevangenis maar is meteen ondergedoken. Hij zocht vrijwel meteen de confrontatie met de autoriteiten door zich zeer kritisch uit te laten over het regime tegenover buitenlandse media. Eind juli 2011 werd zijn reisverbod opgeheven. Hij reisde via Turkije naar Spanje en bezocht daarna ook Nederland. Op 5 augustus 2011 bezocht hij, samen met L4L, het Internationaal Strafhof in Den Haag, en een week later werd hij ontvangen door Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken.

Toen hij één jaar vastzat, kreeg hij de Alkamara award toegekend vanwege de moed en vastberadenheid waarmee hij zich inspande voor de mensenrechten in Syrië. In 2006 ontving hij de Nederlandse Geuzenpenning van de Stichting Geuzenverzet 1940-1945.

Meer nieuws uit Syria