Huynh Van Dong

Huynh Van Dong

Vietnam

Huynh Van Dong, geboren in 1978, studeerde in 2001 af aan de Ho Chi Minh City University of Law. Mr.  Dong werd lid van de Dak Lak Advocatenorde in 2003.

Dong is één van de weinige mensenrechtenadvocaten in Vietnam. Hij heeft een aantal ‘high-profile’ politieke zaken behandeld, en heeft verschillende democratische en religieuze activisten verdedigd. Dong is vooral bekend om zijn continuerende inzet de Vietnamese autoriteiten zich aan de regels vastgelegd in het  Vietnamese strafrecht te houden. In het kader hiervan heeft Dong zich vaak in de (internationale) media uitgesproken over zaken waarin zijn cliënten een eerlijk proces ontzegd werd.

Als gevolg van zijn werkzaamheden als mensenrechtenadvocaat, is Mr. Dong al ontelbare malen bedreigd en geïntimideerd. Hij wordt constant lastig gevallen door de politie, en wordt herhaaldelijk opgeroepen voor verhoren. In augustus 2011 heeft de disciplinaire commissie van de Dak Lak Advocatenorde besloten om Mr. Dong van het tableau te schrappen. Deze beslissing werd gemaakt naar aanleiding van een klacht van de rechtbank van de Ben Tre Provincie, die Mr. Dong beschuldigde van het “gebruiken van zijn beroepsactiviteiten als advocaat teneinde inbreuk te maken op de belangen van de Vietnamese staat”. Daarnaast zou Mr. Dong volgens de rechtbank niet over de juiste kwalificaties beschikken om als advocaat op te treden. Voornamelijk de kwalificaties van het “loyaal zijn aan de Vietnamese staat” en het “weergeven van de wenselijke moraal” zouden in het geding zijn.

Als resultaat van deze schrapping is Mr. Dong momenteel niet in staat zijn werkzaamheden als advocaat en mensenrechtenverdediger uit te oefenen.

Klik hier voor verdere informatie over Huynh Van Dong, en voor de processtukken in de zaak tegen hem. Bron: www.viettan.org

 

Meer nieuws uit Vietnam