Isakhan Ashurov

Isakhan Ashurov

Azerbaijan

Isakhan Ashurov staat vooral mensen bij die zich kritisch uitlaten over het bewind van president Ilham Aliyev. Hij verdedigde bloggers Adnan Hadjizadeh en Emin Milli, oprichters van jeugdbeweging OL!, tijdens het beruchte ‘Ezelsproces’ in 2009. In juli van dat jaar werden de twee in een restaurant door onbekende mannen mishandeld. Toen ze aangifte deden werden ze zelf gearresteerd en beschuldigd van ‘hooliganisme.’ De bloggers hadden een maand eerder een satirisch interview met een ezel op YouTube gepost, naar aanleiding van een bericht dat de overheid voor $41000,- twee ezels had gekocht in Duitsland.

Ashurov wint in eigen land zelden een zaak omdat de uitkomst meestal van tevoren al vaststaat. De zaak van Eynulla Fetullayev veroorzaakte in 2007 internationale opschudding. Deze hoofdredacteur van twee oppositiekranten werd schuldig bevonden aan laster, belastingontduiking en ‘aanzetten tot terrorisme’ na publicaties over de betrokkenheid van Azerbeidjaanse troepen bij een bloedbad in het dorpje Khojaly tijdens de oorlog met Armenië in 1992. Fetullayev werd veroordeeld tot 8,5 jaar gevangenisstraf. Ashurov bracht de zaak naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, dat vorig jaar oordeelde dat Fetullayev geen eerlijk proces had gehad en onmiddellijke vrijlating gelastte. Het Azerbeidjaanse Hooggerechtshof veroordeelde hem daarop tot 2,5 jaar cel vanwege heroïnebezit.

In 2010 werd bij hem darmkanker geconstateerd. Hij werd geopereerd in Duitsland, en zijn artsen adviseerden een vervolgbehandeling in het Georgetown University Hospital, Washington DC. L4L riep Nederlandse advocaten op hem financieel te ondersteunen, omdat hij de kosten van de behandeling niet alleen kon opbrengen.

Nieuws over Isakhan Ashurov

7 november 2014 Rechtbank verlengd voorlopige hechtenis Intigam Aliyev

Meer nieuws uit Azerbaijan