Javid Houtan Kian

Javid Houtan Kian

Iran

Javid Houtan Kian (geboren op 21 januari 1974) trad op als advocaat van Sakineh Mohammedi Ashtiani, de vanwege overspel tot de stenigingsdood veroordeelde vrouw. Zij werd eerder door Mohammad Mostafaei vertegenwoordigd.

Op 10 oktober 2010 is Houtan Kian in zijn kantoor in Tabriz opgepakt. Hij werd aanvankelijk ondervraagd in verband met ‘banden met buitenlandse anti-revolutionaire groepen’ en hij zou valse identiteitskaarten in zijn bezit hebben gehad. Toen Houtan Kian werd gearresteerd, werden ook Ashtiani’s zoon Sajjad Ghaderzadeh en twee Duitse journalisten opgepakt. De journalisten zouden ook banden hebben met een ‘buitenlands anti-revolutionair netwerk’.

In een brief die vermoedelijk van Houtan Kian afkomstig is en die in maart 2011 uit de gevangenis werd gesmokkeld, vertelde Javid Houtan Kian dat hij zwaar is mishandeld in de gevangenis. In april 2011 werd Houtan Kian bezocht door zijn toenmalige advocaat Naghi Mohammadian, die zei dat de tekenen van marteling na 6 maanden nog steeds op zijn handen en voeten te zien waren. Mohammadian heeft Iran inmiddels zelf moeten verlaten.

Houtan Kian moet een zesjarige celstraf uitzitten vanwege interviews die hij aan buitenlandse media had gegeven over de toestand van zijn cliënte. Hij wordt echter vastgehouden in afdeling 7 in de Tabriz gevangenis, waar verder alleen krankzinnigen en HIV-geïnfecteerde drugsverslaafden in isolement worden gehouden. De gezondheid van Javid Houtan Kian gaat achteruit en wordt volgens een brief die in juni 2012 uit de gevangenis werd gesmokkeld nog steeds onderworpen aan zware foltering.

 

Meer nieuws uit Iran