Jiang Tianyong

Jiang Tianyong

China

Op 22 augustus 2017 vond de eerste zittingsdag plaats in de strafzaak tegen 46-jarige mensenrechtenadvocaat Jiang Tianyong.  De advocaat wordt verdacht van ‘ondermijning van de Chinese staat’. De maximale straf: levenslang. Tijdens de zitting heeft Jiang Tiangyong ‘bekend’. In een video die de rechtbank diezelfde dag heeft gepubliceerd, vraagt Jiang Tianyong het publiek om ‘vergiffenis’ voor zijn ‘daden’.

Uiteindelijk heeft Jiang een gevangenisstraf opgelegd gekregen van twee jaar.

Jiang Tianyong is een mensenrechtenadvocaat die juridische bijstand verleent aan minderheden van de Chinese samenleving en collega mensenrechtenadvocaten. In de afgelopen jaren is hij vaker geïntimideerd door de Chinese autoriteiten als gevolg van zijn werkzaamheden. Advocaten in China kunnen niet of nauwelijks in onafhankelijkheid hun vak uitoefenen, een bedreiging voor de rechtstaat. Zo hebben de Chinese autoriteiten in augustus 2008 hem gedreigd om zijn advocatenvergunning, die jaarlijks verlengd moet worden, niet te verlengen. Hij had samen met andere mensenrechtenadvocaten rechtsbijstand verleend aan gearresteerde Tibetaanse monniken. Dankzij internationale pressie heeft Jiang Tianyong zijn advocatenvergunning toch nog voor een jaar verlengd kunnen krijgen. Na ommekomst van dat jaar is in september 2009 zijn advocatenvergunning alsnog ingetrokken en is Jiang Tianyong van het tableau geschrapt. Het verlies van zijn advocatenvergunning heeft Jiang Tianyong er niet van weerhouden zijn werkzaamheden op het gebied van de verbetering van de mensenrechtensituatie in China voort te zetten.

Zo werd Jiang Tianyong op 16 februari 2011 door de Chinese autoriteiten gearresteerd, omdat hij bijstand en advies verleende aan de blinde Chinese mensenrechtenadvocaat Chen Guangcheng. Jiang Tianyong werd vervolgens onder huisarrest geplaatst, nadat hij op 19 april 2011 was vrijgelaten.

In mei 2012 werd Jiang Tianyong gedurende negen uur vastgehouden door de Chinese autoriteiten, omdat hij een bezoek wilde brengen aan de gedetineerde mensenrechtenadvocaat Gau Zhisheng. Na zijn vrijlating heeft Jiang Tianyong gemeld dat hij tijdens zijn detentie werd mishandeld waarbij zijn linkeroor ernstig is beschadigd.

Op 21 maart 2014 werd Jiang Tianyong weer opgepakt. Ditmaal, omdat hij met andere mensenrechtenadvocaten onderzoek deed naar de zogenoemde ‘black jail’ in China, een onofficieel detentiecentrum in Heilongjiang dat ook het Juridisch Educatie Centrum wordt genoemd. 15 dagen later, op 6 april 2014, werd hij vrijgelaten. Ook ditmaal heeft hij verklaard dat hij is mishandeld gedurende zijn detentie waarbij onder meer 8 ribben van hem zijn gekneusd.

Bij zijn laatste arrestatie  in november 2016 heeft de Chinese autoriteiten eerst nog een nieuw vrijheid-ontnemend instrument ingezet, namelijk de zogenoemde ‘residential surveillance in a designated location’, feitelijk ‘verdwijning’. Op 21 november 2016 verdween Jiang Tianyong namelijk nadat hij een treinkaartje had gekocht voor zijn terugreis van Changsha naar Beijing. Hij was in Changsha, omdat hij de echtgenote van de gedetineerde mensenrechtenadvocaat Xie Yang bijstond in haar pogingen om haar echtgenoot te bezoeken. Naar nu blijkt was Jiang Tianyong op die bewuste avond door de Chinese autoriteiten meegenomen en onder toezicht gesteld op een aangewezen – maar voor derden onbekende – locatie. Zelfs zijn echtgenote en zijn ouders werden niet geïnformeerd over zijn verblijfplaats en situatie. Kort na zijn verdwijning is er internationale druk op de Chinese autoriteiten uitgeoefend om Jiang Tianyong te beschermen en een onderzoek in te stellen naar zijn verdwijning, ook Lawyers for Lawyers riep de Chinese autoriteiten daartoe op per brief. Pas op 31 mei 2017 is er een formeel bericht uitgegaan naar zijn familieleden met de mededeling dat Jiang Tianyong formeel is aangeklaagd wegens ‘ondermijning van de staat’.

Jiang Tianyong wordt op dit moment vastgehouden in de Changsha City No. 1 Detention Center. Sinds zijn arrestatie heeft hij geen toegang gekregen tot zijn advocaten. Ieder verzoek daartoe van zijn advocaten wordt afgewezen. De arrestatie en verdwijning van Jiang Tianyong is in strijd met internationale verdragen en de Basic Principles on the Role of Lawyers.

Ook heeft Jiang noch zijn familie anno mei 2019 het officiële vonnis of een kopie daarvan, mogen ontvangen.

Op 28 februari 2019 werd Jiang vrijgelaten na het uitzitten van zijn straf van twee jaar. Direct na zijn vrijlating is hij, zijn vader en zijn zus, “vermist” geraakt. Na twee dagen “vermissing” is hier iedereen weer terecht en woont Jiang bij zijn ouders onder strikte supervisie.

Laatst bijgewerkt op 15 juli 2019

Nieuws over Jiang Tianyong

28 februari 2021 Joint statement on the continuous house arrest of Jiang Tianyong
1 maart 2019 Jiang Tianyong released – Joint letter
10 september 2017 Proces tegen advocaat Jiang Tianyong

Meer nieuws uit China