Jobert Pahilga

Jobert Pahilga

Philippines

Jobert Ilarde Pahilga begon zich al op jonge leeftijd in te zetten voor de gemeenschap. Tijdens zijn studie werkte hij al voor een NGO die gratis juridische adviezen verstrekte aan boeren, vissers en inheemse groeperingen.

Momenteel behandelt Pahilga controversiële zaken tegen grote landeigenaren en agrarische bedrijven. Het behandelen van deze zaken heeft geleid tot het intimideren van Pahilga, vermoedelijk door leden van het leger.

Verscheidene keren hebben verdacht uitziende mannen het huis van Pahilga en zijn vrouw benaderd, en tevens is hij door mannen op motoren achtervolgd en gefotografeerd. Niet alleen Pahilga zelf, maar ook zijn cliënten worden lastig gevallen. Soldaten hebben cliënten verhoord en hen gewaarschuwd niet langer gebruik te maken van de diensten van Pahilga, omdat zij anders verdacht zouden kunnen worden van sympathiseren met de New People’s Army.

Net als Katharina Castillo heeft ook Pahilga een brief ontvangen met een zwart lint, om hem eraan te herinneren dat zijn leven en dat van zijn familie slechts een voorrecht is. Desondanks blijft Pahilga zijn werkzaamheden voortzetten, en ziet hij geen reden om zijn werk als mensenrechtenadvocaat naast zich neer te leggen.

Meer nieuws uit Philippines