Kenia Oliva Cardona

Kenia Oliva Cardona

Honduras

Kenia Oliva Cardona is werkzaam als advocaat in Honduras en werkt voor het ‘Comité de Familiares Detenidos Desapericidos en Honduras’ (COFADEH, website), een organisatie die zich inzet voor de bescherming van mensenrechten van Hondurese burgers.

Op 21 juli 2010 is de auto van Kenia opengebroken terwijl zij bij het openbaar ministerie de status onderzocht van een aantal mensenrechtenzaken die door COFADEH waren aangespannen. Bij de inbraak zijn haar papieren doorzocht en is haar laptop gestolen. Ook werd lesmateriaal meegenomen van een cursus over mensenrechten die zij volgde.

Sinds de staatsgreep van juni 2009 slaat de politie in Honduras openbare protesten neer. Bij de onderdrukking van tegenstanders van het regime zijn ook de nationale veiligheidsdiensten betrokken. Hierdoor zijn de COFADEH en haar medewerkers geregeld doelwit van dreigementen. De Inter-American Commission on Human Rights heeft de staat Honduras verzocht om voor een aantal medewerkers, waaronder Kenia, beschermende maatregelen te treffen.

Meer nieuws uit Honduras