Khaled al-Anesi

Khaled al-Anesi

Yemen

Khaled Al-Anesi kreeg internationale bekendheid toen hij in 2005 opkwam voor de rechten van de 104 Jemenieten die in Guantanamo Bay werden vastgehouden. Hij verdedigt ook veel journalisten en mensenrechtenactivisten, onder wie Tawakol Karman, het gezicht van de Jemenitische protestbeweging.

Tawakol Karman werd op 22 januari 2011 door de veiligheidsdiensten ontvoerd. Daarop trok Al-Anesi met een groep betogers naar het gebouw van het O.M. om haar vrijlating te eisen. Hij werd opgepakt en zeventig uur vastgehouden. Beiden werden na hevige straatprotesten vrijgelaten maar een week herhaalde de geschiedenis zich weer. In door de overheid gecontroleerde media wordt Al-Anesi afgeschilderd als staatsgevaarlijk.

Tijdens de volksprotesten in Jemen bivakkeerde Khaled Al-Anesi meerdere maanden (sinds februari 2011) in een tentje op het plein voor de universiteit van de Jeminitische hoofdstad Sana’a. Hij zou het plein niet verlaten voordat de President Saleh zou aftreden. Hij ontving meerdere doodsbedreigingen en was om die reden ook bang het plein te verlaten. Op 16 juli 2011 bivakkeerde Al-Anesi nog steeds op het plein, waar zijn vrouw Kawkab al Thaibani hem dagelijks komt steunen.