Khalil Maatouk

Khalil Maatouk

Syria

Khalil Maatouk werkt al vele jaren als mensenrechtenadvocaat in Syrië. Hij stond duizenden politieke tegenstanders, journalisten, vreedzame demonstranten en gewetensgevangenen bij. Hij trad eveneens op voor personen die berecht werden door de Supreme State Security Court, die speciale rechtsbevoegdheid had, vóór deze rechtsbevoegdheid werd afgeschaft in 2011. Nadat in maart 2011 de onrust in Syrïe begon, speelde Khalil Maatouk een belangrijke rol in het verdedigen van burgers en vreedzame activisten die terechtstonden.

In 2012 stond Khalil Maatouk journalist en mensenrechtenactivist Mazen Darwish en zijn collega’s van de Syrische Centrum voor Media en Vrijheid van Meningsuiting (SCM) bij. Khalil Maatouk publiceerde regelmatig artikelen over mensenrechtenkwesties. Hij was kritisch over de Syrische nationale wettelijke bepalingen, en beschreef dat het Syrische strafrecht niet verenigbaar was met het Statuut van Rome en andere internationale juridische instrumenten.

Als gevolg van zijn mensenrechtenwerk werd Khalil Maatouk voortdurend geïntimideerd en veelvuldig ondervraagd door de veiligheidsdiensten. Sinds 2 oktober 2012 wordt Khalil Maatouk illegaal vastgehouden door de Syrische regering. Op die dag werd hij, samen met een collega, gearresteerd op een controlepunt van de autoriteiten toen hij van zijn huis naar zijn kantoor reed. Zijn gezondheid is ernstig in gevaar omdat hij lijdt aan een ernstige longziekte en medische zorg hem ontzegd wordt. Er is reden om te geloven dat zijn arrestatie en detentie direct gerelateerd zijn aan zijn mensenrechtenwerk.

In 2015 eindigde Khalil Maatouk als tweede op de shortlist van de jury van de L4L Award.

In de onderstaande video, die werd vertoond tijdens de uitreiking van de L4L Award 2015, spreekt zijn collega Anwar al-Bunni zijn steun voor Khalil Maatouk uit.

Nieuws over Khalil Maatouk

1 oktober 2020 Eight years since the arrest of Khalil Ma’touq
2 oktober 2019 Seven years since the arrest of Khalil Ma’touq
5 oktober 2016 Gezamenlijke verklaring voor de vrijlating van Khalil Ma’touq
7 oktober 2015 Gezamenlijke verklaring voor de vrijlating van Khalil Maatouk

Meer nieuws uit Syria