Le Cong Dinh

Le Cong Dinh

Vietnam

Le Cong Dinh is managing partner van het vooraanstaande kantoor DC Law en voormalig vicepresident van de Ho Chi Minh Bar Association. Le Cong Dinh vertegenwoordigde tal van journalisten, mensenrechtenactivisten, schrijvers, bloggers en advocaten, waaronder de blogger Dieu Cay en de advocaten Nguyen Van Dai en Le Thi Cong Nhan. Bovendien publiceerde hij zelf regelmatig via diverse internationale media, zoals de BBC, Radio Free Asia (RFA) en verboden overzeese Vietnamese websites die door de Vietnamese autoriteiten als subversief worden aangemerkt.

Op 13 juni 2009 werd het kantoor van de advocaat binnengevallen door de politie van de Vietnamese veiligheidsdienst en werd hij gearresteerd. Op 1 juli 2009 heeft de Orde van Advocaten in Ho Chi Minh laten weten dat Le Cong Dinh van het tableau is geschrapt en dat het Ministerie van Justitie zijn advocatenvergunning heeft ingetrokken.

De reden voor de strafvervolging en de disciplinaire procedure is dat hij tijdens het proces tegen zijn cliënten Nguyen Van Dai en Le Thi Cong Nhan in november 2007, artikel 88 van het Wetboek van Strafrecht ‘onconstitutioneel’ en ‘in strijd met internationale verdragen en mensenrechten’ noemde. Artikel 88 is een bepaling die het verspreiden van propaganda tegen het regime en verrichten van staatsondermijnende activiteiten verbiedt en daar een maximum gevangenisstraf van 20 jaar aan verbindt.

Op 20 januari 2010 werd hij veroordeeld tot 5 jaar celstraf.

Meer nieuws uit Vietnam