Le Quoc Quan

Le Quoc Quan

Vietnam

Le Quoc Quan is een in Vietnam welbekende advocaat en mensenrechtenverdediger. Sinds 2007 wordt hij voortdurend lastiggevallen door de Vietnamese autoriteiten, in verband met zijn mensenrechten activiteiten.

In 2007 keerde Le Quoc Quan terug naar Vietnam, nadat hij 5 maanden onderzoek had gedaan in de VS op een Reagan-Fascell Democracy beurs, gefinancierd door NED. Naar aanleiding van zijn onderzoek publiceerde hij een rapport genaamd: “Democratie in Vietnam; de rol van de maatschappij”.

Slechts 4 dagen na zijn terugkeer werd Quoc Quan gearresteerd onder verdenking van het uitvoeren van ‘activiteiten om het regime omver te gooien’. Na 100 dagen in de gevangenis werd hij uiteindelijk vrijgelaten, maar het is hem niet meer toegestaan Vietnam te verlaten. Sinds 2007 is Quoc Quan nog driemaal gearresteerd, is hij van het tableau geschrapt, en staat hij onder constante surveillance. Ook al mag hij zijn beroep als advocaat formeel niet meer uitoefenen, informeel staat Quoc Quan nog vele slachtoffers van mensenrechtenschendingen  bij  in Vietnam.

Le Quoc Quan heeft L4L persoonlijk gevraagd aandacht te vestigen op zijn situatie, om zijn zaak ook internationaal onder de aandacht te brengen. Vrijwilligers van de focusgroep Zuidoost Azië onderhouden nauw contact met Quoc Quan en blijven zijn zaak monitoren.

Op 16 september 2014, maakte L4L een oral statement bij de Mensenrechtenraad van de VN, om nogmaals de aandacht te vragen voor de situatie van Le Quoc Quan.

Nieuws over Le Quoc Quan

1 juli 2017 Advocaat Le Quoc Quan bedreigd
29 juni 2015 Interview met Le Quoc Quan
25 juni 2015 Autoriteiten moeten afzien van verdere vervolging na vrijlating Le Quoc Quan
27 augustus 2014 Brief naar autoriteiten en petitie naar WGAD voor Le Quoc Quan

Meer nieuws uit Vietnam