Mahienour el-Massry

Mahienour el-Massry

Egypte

Advocaat Mahinour el-Massry is bekend bij de meeste politieke activisten. Zij heeft zich al vele jaren ingezet voor de rechten van gedetineerden en politiek gevangenen, arbeidersbewegingen, en Syrische en Palestijnse vluchtelingen in Egypte.

Op 31 mei 2015 heeft het Hof van Beroep in El-Raml advocaat Mahienour Massry, samen met negen andere activisten, veroordeeld tot een jaar en drie maanden gevangenisstraf op beschuldiging van, onder andere, “het aanvallen van veiligheidstroepen.” Ze was in preventieve hechtenis sinds de eerste zitting in hoger beroep op 11 mei 2015.

In februari 2015 werd El-Massry veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor het  “aanvallen van veiligheidstroepen”, nadat zij in maart 2013 samen met andere advocaten naar politiebureau in Raml ging om juridische bijstand te verlenen aan drie activisten die waren gearresteerd en naar de politie waren gestuurd door aanhangers van het Moslim Broederschap (de “Raml politiebureau” zaak). De uitvoering van het vonnis kon worden opgeschort tegen betaling van een borg van 5000 Egyptische pond (ongeveer € 580) per persoon. De advocaten werden aangevallen door de politie op het politiebureau, en El-Massry werd kort vastgehouden voordat het Openbaar Ministerie besloot om haar vrij te laten. Na het vonnis in februari 2015 hoefde El-Massry niet naar de gevangenis, omdat zij borg betaalde (circa EUR 580) in afwachting van beroep.

Nieuws over Mahienour el-Massry

30 september 2019 Letter on arrest Mahienour El-Massry
16 januari 2018 Vrijspraak voor Mahienour El-Massry
2 januari 2018 Mahienour El-Massry veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf
6 december 2017 Arrestatie van advocaat Mahienour El-Massry

Meer nieuws uit Egypte