Mahienour el-Massry

Mahienour el-Massry

Egypt

Mahienour El-Massry is een prominente mensenrechtenadvocaat bekend om haar werk ter bevordering van de rechterlijke onafhankelijkheid en de rechten van gevangenen. In 2014 ontving ze de beroemde Ludovic Trarieux-prijs voor haar waardevolle inspanningen om de mensenrechten te bevorderen.

Op 22 september 2019 werd Mahienour El-Massry gearresteerd door veiligheidsdiensten in Caïro. Haar arrestatie lijkt verband te houden met haar legitieme activiteiten als advocaat en de vertegenwoordiging van gevangenen die werden gearresteerd tijdens demonstraties die het aftreden van de Egyptische president Abdelfattah Al-Sisi eisten. Op 23 september 2019 sprak de Supreme State Security Prosecution 15 dagen preventieve hechtenis uit voor Mahienour El-Massry. Ze wordt beschuldigd van ‘lidmaatschap van een illegale groep’, ‘publicatie van fake news’ en ‘misbruik van sociale media’. Deze preventieve hechtenis is op 20 oktober 2019, op 3 november 2019 en opnieuw op 18 november 2019 verlengd voor ‘onderzoeksdoeleinden’.

Dit is niet de eerste keer dat Mahiebour el-Massry werd gearresteerd als gevolg van het rechtmatig uitoefenen van haar functie als advocaat. Sinds 2014 heeft ze lange periodes doorgebracht in de Egyptische gevangenis onder moeilijke omstandigheden.

 

Nieuws over Mahienour el-Massry

22 september 2020 One year since the arrest of Mahienour El-Massry
16 juni 2020 Lawyers for Lawyers nominates Mahienour El-Massry for the Martin Ennals Award
18 mei 2020 Letter on the continued detention of Mahienour El-Massry
25 november 2019 Preventive detention Mahienour El-Massry prolonged

Meer nieuws uit Egypt