Mazen Darwish

Mazen Darwish

Syria

Mazen Darwish is een Syrische mensenrechten verdediger en journalist. Hij rondde een studie rechten af, maar is, vanwege zijn mensenrechten activiteiten, nooit toegelaten tot de Syrische Advocaten Orde om als advocaat te werken.

Darwish komt al jaren op voor vrijheid van pers en vrijheid van meningsuiting in Syrië. Naast publiceren over deze onderwerpen, heeft hij jarenlang de buitenlandse media op de hoogte gehouden van de situatie in Syrië. Hij was één van de weinige betrouwbare bronnen voor de buitenlandse media.

In 2000 heeft Darwish het Syrian Center for Media and Freedom of Expression (SCM) op gericht. Hij creëerde hiermee de eerste NGO ooit in Syrië.

Door zijn actieve optreden ter verdediging van de mensenrechten in Syrië is Darwish meer dan eens het slachtoffer geworden van overheids oppressie. Hij werd een aantal keer gearresteerd, en tijdens één van deze arrestatie geslagen door de politie met wapenstokken. In 2007 is zijn paspoort geconfisqueerd door de autoriteiten, daar zij hem niet wilden toestaan Syrië te verlaten.  Darwish heeft op deze manier geen mogelijkheid zijn kinderen te zien, daar deze in Frankrijk wonen.

Op 16 februari 2012 is Darwish opnieuw gearresteerd.

Nieuws over Mazen Darwish

11 augustus 2015 Mazen Darwish vrijgelaten
16 februari 2015 Mazen Darwish 3 jaar in gevangenis
7 september 2014 Oproep tot het vrijlaten van Mazen Darwish

Meer nieuws uit Syria