Mohammad Ali Dadkhah

Mohammad Ali Dadkhah

Iran

Mohammad Ali Dadkhah stond na de presidentsverkiezingen in 2009 vele gearresteerde aanhangers van de oppositie en activisten bij. Ook was hij betrokken bij de oprichting van het Defenders of Human Rights Center (DHRC) in 2001.

Dadkhah is op 4 juli 2011 veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar en een verbod om als advocaat op te treden voor een periode van tien jaar. Hem was ten laste gelegd dat hij heeft getracht het regime omver te werpen. Die tenlastelegging houdt verband met zijn optreden voor gearresteerde demonstranten. Zijn vervolging kan ook gevolg zijn van zijn betrokkenheid bij de oprichting van het DHRC, aangezien andere mede-oprichters om die reden zijn vervolgd.

Voorbeelden daarvan zijn de advocaten Shirin Ebadi, Mohammad Seifzadeh, Mohammad Sharif en Abdolfatah Soltani. Op dit moment wordt het DHRC geleid door advocaat en Nobel-prijswinnares Shirin Ebadi, die het initiatief nam voor de oprichting van het DHRC en vanwege vele repressieve maatregelen door de overheid Iran moest verlaten.

Meer nieuws uit Iran