Mohammad Seifzadeh

Mohammad Seifzadeh

Iran

Mohammad Seifzadeh stond als advocaat vele slachtoffers van mensenrechtenschendingen in Iran bij en was één van de advocaten die betrokken waren bij de oprichting van het Defenders of Human Rights Center (DHRC, website) in 2001. Het DHRC, dat veelvuldig rapporteert over mensenrechtenschendingen in Iran, is de meest prominente mensenrechtenorganisatie in Iran.

Op 30 oktober 2010 is Seifzadeh vanwege zijn betrokkenheid bij de oprichting van het DHRC door de rechtbank in Teheran tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld. Daarnaast kreeg hij een beroepsverbod voor tien jaar opgelegd. In een interview met de International Campaign for Human Rights in Iran noemde Seifzadeh zijn proces “illegaal” en een “inquisitie”. Hij hekelde vooral het politieke karakter van het proces en het feit dat hem voortdurend vragen werden gesteld die niets met de aanklacht te maken hadden. Volgens Karim Lahidji van de International Federation for Human Rights was het de eerste keer dat een Iraanse advocaat naast een gevangenisstraf ook een beroepsverbod krijgt opgelegd.

Op 23 april 2011 bleek dat Seifzadeh gearresteerd was en vastzit in de stad Urumiyeh in het noordwesten van Iran.

Andere advocaten die betrokken waren bij de oprichting van het DHRC, en die daarvoor vervolgd zijn, zijn Shirin Ebadi, Mohammad Ali Dadkhah, Mohammad Sharif en Abdolfatah Soltani. Op dit moment wordt het DHRC geleid door advocaat en Nobel-prijswinnares Shirin Ebadi, die het initiatief nam voor de oprichting van het DHRC en vanwege vele repressieve maatregelen door de overheid Iran moest verlaten.

Nieuws over Mohammad Seifzadeh

11 maart 2016 Mohammad Seifzadeh vrijgelaten

Meer nieuws uit Iran