Muharrem Erbey

Muharrem Erbey

Türkiye

Muharrem Erbey is één van de 152 Koerdische prominente leden van politieke- en burgerorganisaties die samen terechtstaan in één enkel proces in Turkije. Sinds 24 december 2009, toen hij in de vroege ochtend door een antiterreureenheid werd gearresteerd, zit hij in voorarrest. Hem is formeel het lidmaatschap van een illegale organisatie ten laste gelegd, maar er zijn aanwijzingen dat hij wordt vervolgd in verband met zijn werk als advocaat en mensenrechtenverdediger.

Als advocaat spande hij zich sinds het einde van de jaren negentig van de vorige eeuw in voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen, buitengerechtelijke moorden en vermissingen. Sommige van zijn cliënten stond hij bij tot aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens toe. Daarnaast is hij vicevoorzitter van de Human Rights Association of Turkey (IHD) en voorzitter van de lokale afdeling van de IHD in zijn thuisstad Diyarbakir in het zuidoosten van Turkije.

Naast zijn bijstand aan slachtoffers van mensenrechtenschendingen vroeg Erbey voor verschillende Europese parlementen aandacht voor mensenrechtenschendingen in het zuidoosten van Turkije. Na zijn arrestatie werd Erbey uitgebreid ondervraagd over zijn activiteiten voor IHD. Ook werden zijn huis en de IHD kantoren uitgebreid doorzocht, waarbij computers en een grote hoeveelheid documentatie in beslag werden genomen.

Het proces tegen onder andere Erbey begon in oktober 2010. De 152 gedaagden hangt een gevangenisstraf variërend van vijftien jaar tot levenslang boven het hoofd. In augustus 2011 schreef hij vanuit de beruchte gevangenis in Diyarbakir waar hij vastzit deze brief (er is alleen een Engelse vertaling beschikbaar). In juli 2012 werd bekend dat Erbey de Ludovic Trarieux Prize krijgt toegekend, een mensenrechtenprijs die jaarlijks aan een advocaat wordt uitgereikt in een samenwerking van de mensenrechteninstituten van verschillende Europese advocatenordes.

Meer nieuws uit Türkiye