Mustafa Ismail

Mustafa Ismail

Syria

Mustafa Ismail is een Koerdische advocaat die meerdere politieke oppositieleden verdedigde, maar zich ook actief in het publieke debat mengde. Ook richtte hij het Koerdische Mensenrechtencomité en het Koerdische Centrum voor Democratische Studies op.

Op 12 december 2009 werd Mustafa Ismail gearresteerd. Na zijn arrestatie was het lang onduidelijk waar en waarom Mustafa Ismail werd vastgehouden. De aanklager van het Militaire Hof in Aleppo maakte op 13 mei 2010 bekend dat Ismail ‘het plannen van activiteiten die de buitenlandse relaties van Syrië beschadigen’ en ‘het deelnemen aan een illegale organisatie die het verdelen van Syrië tot doel heeft’ ten laste werd gelegd. Toen werd bekend waar hij vastzat en dat hij door het militaire hof werd vervolgd.

Meerdere mensenrechtenorganisaties linken de vervolging aan het publieke optreden van Ismail in TV-programma’s en publicaties op internet, omdat hij daarover vóór zijn arrestatie meerdere keren was ondervraagd. Op 7 november 2010 werd hij veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf. De straf werd daarna gereduceerd tot 2,5 jaar op basis van artikelen 267 en 278 van het Syrische wetboek van strafrecht.

Meer nieuws uit Syria