Nasrin Sotoudeh

Nasrin Sotoudeh

Iran

#FreeTheLawyers: onderneem actie en stuur een wenskaart met een boodschap van solidariteit en steun aan Nasrin Sotoudeh! Klik hier om actie te ondernemen.

Nasrin Sotoudeh is een prominente mensenrechtenadvocaat die de afgelopen maanden heeft opgetreden als advocaat voor vrouwenrechtenactivisten die protesteerden tegen de verplichting om een hoofddoek te dragen en vervolgens werden vervolgd.

Op 13 juni 2018 werd Nasrin gearresteerd in haar huis in Teheran en naar de gevangenis van Evin gebracht, waar ze nog steeds wordt vastgehouden. Er werd gemeld dat tijdens een bezoek aan de Evin-gevangenis op 17 juni 2018, mevrouw Sotoudeh haar man meedeelde dat haar beschuldigingen verband lijken te houden met het “samenspannen” met Shaparak Shajarizadeh. Mevrouw Shajarizadeh is een van de vrouwen die mevrouw Sotoudeh vertegenwoordigde in een zaak tegen een aantal personen die hadden geprotesteerd tegen het verplicht dragen van een hoofddoek, terwijl ze in het kantoor van de aanklager in Kashan waren.

Op 11 maart 2019 werd Nasrin Sotoudeh veroordeeld tot 33 jaar gevangenisstraf en 148 zweepslagen door het Revolutionaire Hof in Teheran. Nasrin werd veroordeeld bij verstek en zonder toegang tot een wettelijke vertegenwoordiger. In 2015 werd Nasrin veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor ‘spionage’. De twee straffen tezamen resulteren in een gevangenisstraf van totaal 38 jaar.

Dit is niet de eerste keer dat Nasrin Sotoudeh werd gearresteerd. In 2010 kreeg Nasrin Sotoudeh een gevangenisstraf van elf jaar en werd haar verboden om als advocaat te werken of het land twintig jaar te verlaten. Nadat ze in beroep was gegaan, werd haar veroordeelde gevangenisstraf teruggebracht tot 6 jaar. Nasrin Sotoudeh bleef drie jaar in de gevangenis op beschuldiging van ‘verspreiding van propaganda’ en ‘samenzwering om de staatsveiligheid te schaden’. Nasrin Sotoudeh werd uiteindelijk in september 2013 vrijgelaten na gratie te hebben ontvangen.

Voorafgaand aan haar detentie 2010 vertegenwoordigde Nasrin Sotoudeh veel van de mensenrechtenactivisten die werden gearresteerd na de presidentsverkiezingen in juni 2009. Ze verdedigde ook Shirin Ebadi, de mensenrechtenadvocaat en Nobelprijswinnaar die mede het Defenders for Human Rights Centre oprichtte. Ze trad ook op als advocaat van de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami, die op 29 januari 2011 in Iran werd geëxecuteerd.

Nieuws over Nasrin Sotoudeh

4 december 2020 Joint statement on Nasrin Sotoudeh
10 november 2020 Nasrin Sotoudeh temporary released from prison
21 oktober 2020 Nasrin Sotoudeh transferred to Gharchak Prison
28 september 2020 Nasrin Sotoudeh ends hunger strike as health deteriorates

Meer nieuws uit Iran