Nasrin Sotoudeh

Nasrin Sotoudeh

Iran

Nasrin Sotoudeh stond vele mensenrechtenactivisten bij die na de presidentsverkiezingen in juni 2009 werden opgepakt. Ze verdedigde Shirin Ebadi, de mensenrechtenadvocate en Nobelprijswinnares die het Defenders for Human Rights Center mede oprichtte. Ook was ze de advocaat van de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami, die op 29 januari 2011 in Iran werd geëxecuteerd.

Sotoudeh werd aanvankelijk veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf, maar dit werd in hoger beroep veranderd in 6 jaar. Daarnaast mag ze haar vak niet uitoefenen of reizen gedurende 20 jaar. Ze kreeg de straf voor het vermeende handelen tegen de nationale veiligheid, propaganda tegen het regime en voor het niet dragen van een hejab (Islamitische jurk c.q. hoofddoek). Hiermee is de straf hoger uitgevallen dan werd geëist; haar ondervragers zouden Sotoudeh gezegd hebben dat ze een lagere straf niet zouden accepteren.

Na de uitspraak moest Sotoudeh’s echtgenoot Reza Khandan zich melden bij de openbaar aanklager in de Evin gevangenis, waar hij op 16 januari 2011 werd gearresteerd. Het is onbekend wat hem ten laste wordt gelegd, maar vermoed wordt dat zijn arrestatie te maken heeft met zijn uitlatingen in de pers in verband met de zaak tegen zijn vrouw. Hij werd later vrijgelaten.

In september 2013 werd Nasrin Sotoudeh onverwacht vrijgelaten, na drie jaar vast te hebben gezeten.

Nieuws over Nasrin Sotoudeh

9 april 2019 Joint letter on conviction Nasrin Sotoudeh
12 maart 2019 Nasrin Sotoudeh jailed for 38 years
20 juni 2018 Nasrin Sotoudeh gearresteerd
27 juni 2015 Nieuwe uitspraak over schorsing van Nasrin Sotoudeh

Meer nieuws uit Iran