Nguyen Van Dai

Nguyen Van Dai

Vietnam

Nguyen Van Dai richtte in 2006 het Comité voor Mensenrechten in Vietnam op. Samen met Le Thi Cong Nhan werd hij in maart 2007 gearresteerd. Nguyen Van Dai had op zijn advocatenkantoor aan studenten lesgegeven over mensenrechten. Hij en Le Thi Cong Nhan hadden zich in interviews uitgelaten op een manier die voor de autoriteiten reden was om over te gaan op strafrechtelijke vervolging. Ze zijn beide bekende dissidenten in Vietnam en traden als advocaat op voor onder meer protestanten die door de overheid werden vervolgd.

De advocaten werden veroordeeld tot respectievelijk 4 en 3 jaar gevangenisstraf en 4 en 3 jaar huisarrest. Op 9 maart 2011 werd Nguyen Van Dai vrijgelaten uit de gevangenis, omdat zijn vierjarige straf erop zat. Dat betekende echter dat zijn huisarrest, dat hem bij zijn veroordeling in 2007 was opgelegd, kon aanvangen.

In Vietnam worden regelmatig advocaten die zich inzetten voor mensenrechten onderdrukt. Volgens Amnesty International is de campagne tegen advocaten en andere vreedzame activisten een poging van de Vietnamese regering om politieke dissidenten de mond te snoeren en potentiële critici af te schrikken.

Nieuws over Nguyen Van Dai

10 juni 2018 Nguyen Van Dai vrijgelaten en aangekomen in Duitsland
5 juni 2018 Open Letter to Reject the EU-Vietnam FTA
15 december 2017 Rights Groups welcome EU Resolution and call for Release of Nguyen Van Dai
30 november 2017 Follow-up document aan WGAD

Meer nieuws uit Vietnam