Ni Yulan

Ni Yulan

China

Ni Yulan werkte 18 jaar lang als advocaat met name in politiek gevoelige zaken, maar zette zich de laatste jaren met name in voor mensen die hun huis kwijtraakten vanwege de Olympische Spelen in 2008. Nadat ze de sloop van een huis had gefilmd werd ze opgepakt, waarbij haar knieën en voeten werden gebroken. Sindsdien zit ze in een rolstoel. Protest tegen die mishandeling leverde haar een jaar gevangenisstraf op. Als gevolg van die strafvervolging raakte ze haar advocatenvergunning kwijt.

Eenmaal vrij bleef ze zich verzetten tegen de illegale onteigening en sloop van huizen, waaronder ook haar eigen huis. Vlak voor de Olympische Spelen werd ze gearresteerd en voor twee jaar vastgezet. Sinds ze opnieuw uit de gevangenis kwam, woonden zij en haar echtgenoot in een park, bij vrienden en in hotels. De politie zorgde vervolgens dat zij daar niet langer terecht konden. Na massaal protest tegen deze situatie plaatste de politie het echtpaar in een guesthouse, maar ook daar bleven de pesterijen doorgaan.

Desondanks blijft ze een belangrijke rol spelen voor het mensenrechtenactivisme in China: ze heeft veel contact met mensenrechtenadvocaten en –activisten en publiceert over bedreigingen tegen hen.

Ni Yulan is op 7 april 2011 voor de derde keer opgepakt, samen met haar echtgenoot Dong Jiqin. In april 2012 werden ze veroordeeld tot respectievelijk tweeënhalf en twee jaar vanwege het ‘zoeken van ruzies en het uitlokken van problemen’ onder artikel 293 van het strafboek een strafrecht. Op 5 oktober 2013 had Ni Yulan haar straf erop zitten en werd ze in vrijheid gesteld. Ze zal blijven strijden voor compensatie voor haar platgegooide huis.

In maart 2016 mocht Ni China niet uit toen ze naar de Verenigde Staten wilde om de “International Women of Courage Award” in ontvangst te nemen.

Laatst bijgewerkt op 15 juli 2019

Meer nieuws uit China