Olga Hamadi

Olga Hamadi

Indonesia

Olga Hamadi werkte als mensenrechtenadvocate sinds 2009 voor de Commission for the Disappeared and Victims of Violence (KontraS Papua). Hiervoor werkte zij voor de Papuan Legal Aid Foundation (LBH). In 2016 is Olga Hamadi overleden.

Vanaf het begin van haar werk in 2005 bij LBH heeft Olga politiek gevoelige zaken op zich genomen. Deze zaken betreffen voornamelijk inheemse Papoea’s die beschuldigd worden van verraad voor het publiekelijk uiten van hun mening, of het deelnemen aan demonstraties. Veel van deze cliënten worden zonder behoorlijk proces gearresteerd en vastgezet en met enige regelmaat ook mishandeld en gefolterd.

Tussen deze cliënten bevinden zich ook activisten van het KNPB (Nationale Comité voor West Papoea) – een organisatie die zich inzet voor een referendum over de toekomstige status van Papoea. Op één zaak na werden al haar cliënten tot gevangenisstraffen veroordeeld zonder overtuigend bewijs. Naar verluidt spelen vooroordelen tegen Papoea’s hierbij een rol. Het LBH stelt ook het onprofessionele en arbitraire gedrag van de politiemacht en militairen aan de kaak door publiciteit te zoeken en officiële klachten in te dienen bij de relevante autoriteiten.

Vanwege de gevoelige zaken die Olga tegen de militairen, de politiemacht en de geheime dienst voert, wordt zij regelmatig openlijk in de gaten gehouden en bespioneerd op haar werk bij KontraS Papua. Eén van haar zaken moest worden onderbroken vanwege de intimidatie en druk die zij van de geheime dienst ondervond. Olga is meermalen door de telefoon geïntimideerd, afspraken met haar cliënten zijn geblokkeerd door de veiligheidsdiensten en bij enkele zeer politieke zaken is er
psychologische druk uitgeoefend door de veiligheidsdiensten door in grote getale aanwezig te zijn in de rechtszaal. Bij één zaak riep de politie de lokale gemeenschap op om de advocaten te boycotten, die vervolgens werden opgewacht door een dreigende menigte bij de rechtbank. In november 2011, net voordat er in Australië een campagne zou starten om aandacht te vragen voor de mensenrechtensituatie in Papoea, werden de remmen van Olga’s auto doorgesneden. De campagne zou zich met name gaan focussen op het uiteendrijven van het derde Papuan People’s Congress, een bijeenkomst die door 5.000 Papoea’s werd bezocht en zich richtte op het versterken van de grondrechten van Papoea’s. Al deze intimidaties maken het moeilijk voor Olga om haar werk uit te voeren, maar zij blijft zich inzetten voor de Papoea’s.

L4L organiseerde in oktober 2012 een schrijfactie voor Olga Hamadi. In 2013, was zij, samen met haar collega Gustaf Kawer, ended third on the jury’s shortlist for the Lawyers for Lawyers Award 2013.

Meer informatie

Amnesty International: Olga Hamadi
http://www.amnesty.org/en/library/asset/ASA21/039/2012/en/96e650b5-7c07-4470-b7b0-8aa6052a1bf6/asa210392012en.html

The Jakarta Post: Olga Hamadi
http://www.thejakartapost.com/news/2011/10/21/10-lawyers-assist-papua-congress-suspects-kontras.html

Meer nieuws uit Indonesia