Pu Zhiqiang

Pu Zhiqiang

China

Pu Zhiqiang, een mensenrechtenadvocaat en pionier op het gebied van vrijheid van meningsuiting, is zondagmorgen 4 mei 2014 gearresteerd nadat hij een bijeenkomst heeft bijgewoond waarbij de Tiananmen Square-protesten van 25 jaar geleden werden herdacht. De Tiannamen Square-protesten waren vredige protesten van studenten op de plein van de Hemelse vrede in Beijng, China, maar die studenten werden hard en gewelddadig neergeslagen door de Chinese autoriteiten op 4 juni 1989. Honderden demonstraten vonden daar hun dood.

Pu Zhiqiang, geboren in het oosten van China in 1965, is een partner van het advocatenkantoor Huayi Law Firm in Beijing. Pu heeft zijn bachelor Geschiedenis behaald aan de Nankai Universiteit in 1986 en zijn LL.M. van China University of Political Science and Law in 1991. In 2005 heeft Pu aan de Yale Law School een vergelijkend onderzoek verricht op het gebied van media en recht. Pu is gespecialiseerd op het gebied van vastgoed, insolventie, financiering en strafrecht, maar staat bekend om zijn zaken op het gebied van vrijheid van meningsuiting.

Pu wordt onder toezicht gehouden door de Chinese autoriteiten door zijn vrijheid van meningsuiting-zaken en door zijn politieke overtuiging. In 1989 werd Pu lid van de pro-democratie beweging; in 2008 ondertekende hij Charter 08, waarmee openlijk werd opgeroepen fundamentele wijzigen in China teweeg te brengen, zoals onafhankelijk juridisch systeem, vrijheid van vereniging, en de afschaffing van het eenpartijstelsel.

In 2006 werd Pu Zhiqian ook al gearresteerd om te voorkomen dat hij een herdenkingsbijeenkomst van de Tiananment-protesten bij kon wonen. Pu stuurde een tekstbericht uit naar zijn vrienden met de vraag om de volgende dag samen de Tiananmen Square-protesten te herdenken. De politie riep hem om 1AM op, en vervolgens weer om 10:20AM, waarna hij werd gearresteerd en de hele dag werd ondervraagd. Pu is overigens ook opgeroepen bij de politie te verschijnen na de publicatie van Charter 08 en na de bekendmaking van de Nobels vredesprijs aan Liu Xiaobo.

Op 13 juni 2014 werd Pu gearresteerd vanwege het ‘veroorzaken van publieke oproer’ en het ‘illegaal verzamelen van persoonlijke informatie van burgers’. Hoewel het team dat Pu bijstaat niet kiezen voor een strategie die gericht is op het aantrekken van media-aandacht, zijn zijn aanhangers het erover eens dat zijn zaak in de aandacht moet blijven.

In 2015, kreeg Pu Zhiqiang the horen dat hem het ‘aanwakkeren van etnische haat’ en het ‘uitlokken van ruzie en opzoeken van problemen’ ten laste wordt gelegd. Zijn advocaten menen dat hij een gevangenisstraf van 8 jaar riskeert. In mei eindigde hij derde op de shortlist van de L4L Award jury.

In onderstaande video, vertoond tijdens de uitreiking van de L4L Award, spreken vrienden en collega’s hun steun uit voor Pu Zhiqiang.

Nieuws over Pu Zhiqiang

22 december 2015 Pu Zhiqiang veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 jaar
4 juni 2015 Pu Zhiquang ruim jaar vast, riskeert 8 jaar cel

Meer nieuws uit China