Remigio ‘Ming’ Saladero

Remigio ‘Ming’ Saladero

Philippines

Remigio ‘Ming’ Saladero doet als vakbondsadvocaat met name arbeidszaken. Hij is tevens voorzitter van het Pro Labour Legal Assistant Center (PLACE) en columnist van een weekblad. Vanwege zijn werk heeft hij al meerdere keren vastgezeten, ook toen L4L op de Filippijnen was tijdens de International Verification and Fact Finding Mission in 2008. Toen L4L met hem wilde spreken werd de delegatieleden de toegang geweigerd. In 2010 kon L4L hem alsnog spreken toen hij in Amsterdam was.

In oktober 2008 werd hij opgepakt in zijn eigen kantoor door politiemannen in burgerkleding. Ze sleepten hem naar een auto, ondervroegen hem en brachten hem naar het hoofdbureau van politie. De vrouw van Saladero sloeg meteen alarm en belde vrienden bij de media. Diezelfde avond was zijn ontvoering al op tv. Volgens Saladero redde dat zijn leven omdat de politie moest toe geven dat hij in bewaring was gesteld.

Na zijn arrestatie hoorde hij dat hij, met 5 anderen, werd verdacht van meervoudige moord en meervoudige poging tot moord op 5 maart 2006. Hiervoor belandde hij in oktober 2008 voor drie maanden in de gevangenis. Verder werd hij met 26 anderen, verdacht van brandstichting en vernietiging van eigendommen op 2 augustus 2008.

Op 5 februari 2009 kwam hij vrij. Beide aanklachten zijn afgewezen. Kort na zijn vrijlating werd hij wederom twee keer aangeklaagd. In één van de aanklachten werd hij met 64 anderen verdacht van moord op Richard Garmino op 29 juli 2008. Deze aanklacht is afgewezen.

Meer nieuws uit Philippines