Rommel Durán Castellanos

Rommel Durán Castellanos

Colombia

Rommel Durán Castellanos staat slachtoffers van mensenrechtenschendingen bij op het platteland van Colombia, waar ontheemde kleinschalige boeren proberen terug te keren naar hun onteigende land. Na de illegale onteigening wordt hun grond momenteel ontwikkeld. Tijdens zijn werk wordt Rommel Durán regelmatig onder druk gezet en geconfronteerd met bedreigingen en fysiek geweld.

Eén van zijn werkzaamheden betreft het ‘Pueblos’-team in het noordelijke departement Cesar, waarin Rommel Durán leden van de Pitalito gemeenschap bijstaat die stellen dat ze onder bedreiging met vuurwapens werden gedwongen hun grond te verkopen tegen oneerlijk lage prijzen. Samen met het bestuur van de National Movement of Victims of State Crimes (MOVICE), vergezelde Rommel Durán die inwoners van Pitalito die terugkeerden naar hun land en verleende hij hen juridisch advies en bescherming bij de moeilijkheden die zij hebben ervaren sinds hun terugkeer.

Naast vals (strafrechtelijk) te worden beschuldigd en gestigmatiseerd, vermoedelijk door degenen die hun grond hebben ‘gekocht’, zijn de teruggekeerde leden van de gemeenschap en hun (juridische) helpers, waaronder Rommel Durán, ook beschoten door gewapende mannen in een incident in december 2013.

Tijdens zijn bezoek aan het Verenigd Koninkrijk eind januari/begin februari 2014, was Rommel Durán speciale gast bij verschillende evenementen en ontmoetingen met advocaten, studenten, ngo’s en politici in Londen, Newcastle en York, waaronder de ‘Dag van de bedreigde advocaat’ op 24 januari 2014.

Nieuws over Rommel Durán Castellanos

6 juni 2019 Rommel Durán to receive Ludovic Trarieux Prize
9 april 2018 Interview met advocaat Rommel Durán
5 juni 2015 Brief voor Rommel Duran
15 augustus 2014 Rommel Durán opgepakt en vastgehouden onder slechte omstandigheden

Meer nieuws uit Colombia