Rommel Durán en Leonardo Jaimes Marín

Rommel Durán en Leonardo Jaimes Marín

Colombia

Rommel Durán en Leonardo Jaimes zijn twee Colombiaanse advocaten die regelmatig bedreigingen ontvangen die verband houden met hun werkzaamheden. Rommel Durán en Leonardo Jaimes Marín werken onder meer voor het juridische team ‘Pueblos’. Een van de projecten waar zij zich mee bezighouden is de terugkeer van een groep bewoners die is verdreven van hun land in Pitalito. Deze groep probeert terug te verhuizen, nadat zij al meerdere malen van haar land is verdreven door (para) militairen, al dan niet in opdracht van de eigenaar van de palmboomplantage die zich inmiddels op het land bevindt. Hun terugkeer gaat gepaard met ernstige bedreigingen tegen hen en hun begeleiders.

Zo zijn Rommel Durán en Leonardo vanwege deze werkzaamheden in september 2013 zonder verklaring opgepakt en hebben in december 2013 beschietingen plaatsgevonden, waarvan onder meer Rommel Duran doelwit was toen hij teruggekeerde bewoners bezocht.

In januari 2014 heeft Rommel Duran op uitnodiging van de Caravana UK Lawyers groep Londen bezocht in het kader van de dag van de bedreigde advocaat.

Meer nieuws uit Colombia