Selçuk Kozağaçlı

Selçuk Kozağaçlı

Türkiye

Selçuk Kozağaçlı is advocaat en lid van het People’s Law Office die aan veel mensenrechtenzaken werkte. Selçuk Kozağaçlı staat erom bekend mee te hebben gewerkt aan de mijnramp van Soma, de ergste mijnramp in de geschiedenis van Turkije, waarbij 301 mijnwerkers werden omkwamen. Hij is ook voorzitter van de ÇHD, een vereniging die zich richt op het recht op leven en pleit voor het voorkomen van alle soorten aanvallen op fundamentele rechten en menselijke waardigheid. Op 22 november 2016 werd de CHD gesloten door een regeringsdecreet uitgevaardigd onder de noodtoestand.

Selçuk Kozağaçlı werd in november 2017 gearresteerd en beschuldigd van ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’. Er werd gemeld dat hij gedurende zijn voorlopige hechtenis lange tijd in eenzame opsluiting werd gehouden. Samen met vier andere advocaten begon Selçuk Kozağaçlı op 24 januari 2019 een hongerstaking om te protesteren tegen de onregelmatigheden in hun proces en ernstige bezorgdheid over de onafhankelijkheid van de rechter.

Op 20 maart 2019 veroordeelde het 37e Heavy Penal Court in Silivri Courthouse İstanbul hem samen met 17 andere advocaten van terroristische misdrijven. Selçuk Kozağaçlı werd veroordeeld tot 11 jaar en 3 maanden gevangenisstraf.

Selçuk Kozağaçlı ontving de Lawyers for Lawyers Award 2019.

Nieuws over Selçuk Kozağaçlı

23 mei 2020 One year since Selçuk Kozağaçlı received the L4L-Award

Meer nieuws uit Türkiye