Shadi Sadr

Shadi Sadr

Iran

Shadi Sadr komt in haar werk als advocaat, journalist en onderzoeker in het bijzonder op voor vrouwen in benarde posities. De organisatie die ze oprichtte, Raahi, verdedigt zulke vrouwen pro bono en doet onderzoek naar het verbeteren van de rechten van vrouwen in Iran.

Voor haar werk ontving ze verschillende mensenrechtenprijzen, waaronder de Mensenrechtentulp in 2009. Vanwege haar werk moest ze Iran echter ook ontvluchten. Toen ze in Europa woonde werd ze, zoals verwacht, aangeklaagd. Samen met een andere mensenrechtenactiviste stond ze terecht voor het ‘handelen tegen de nationale veiligheid’ en het ‘schaden van de openbare orde’, waarvoor ze op 16 mei 2010 bij verstek een gevangenisstraf van 6 jaar en 74 zweepslagen kreeg opgelegd. De revolutionaire rechtbank die de straf oplegde meende dat de vrouwen zich hieraan schuldig hadden gemaakt tijdens een vreedzame demonstratie buiten die rechtbank op 4 maart 2007, toen vier vrouwelijke mensenrechtenactivisten terecht stonden.

In 2010 was Shadi Sadr op uitnodiging van L4L aanwezig bij het Jaarcongres van de Nederlandse Orde van Advocaten, waar ze sprak over de manier waarop advocaten in Iran het werk lastig wordt gemaakt, haar persoonlijke aanvaringen met het regime en over hoe ze haar werk vanuit Europa probeert voort te zetten.

Meer nieuws uit Iran