Somchai Neelapaijit

Somchai Neelapaijit

Thailand

Somchai Neelapaijit spande zich in voor terroristen in het onrustige zuiden van Thailand. Nadat hij de politie openlijk beschuldigde van marteling van zijn cliënten in de gevangenis, verdween hij op 12 maart 2004. Sindsdien is niets meer van hem vernomen. Zijn auto is leeg teruggevonden. Ondanks druk van Somchai’s familie, de Thaise samenleving en de internationale gemeenschap zijn de verantwoordelijken nog steeds niet gestraft.

Kort na de verdwijning van Somchai werden vijf politieofficieren op verdenking van betrokkenheid opgepakt en vervolgd. Hoewel tegen alle verdachten ernstige verdenkingen bestonden, leidde dit in januari 2006 tot een veroordeling tot drie jaar gevangenisstraf van één van de officieren en vrijspraak van de vier andere. Nationale en internationale mensenrechtenorganisaties concluderen dat deze uitkomst is te wijten aan een algeheel falen van het justitieel apparaat.

De uitspraak in hoger beroep, op 11 maart 2011, bevestigde dat de Thaise autoriteiten vooralsnog niet in staat zijn antwoord te geven op de vraag wie verantwoordelijk is voor de verdwijning van Somchai. Het Hof sprak alle vijf verdachten vrij. Tevens ontzegde het Somchai’s vrouw en kinderen de mogelijkheid namens hem als benadeelde partij op te treden en in die hoedanigheid de onderste steen boven te krijgen.

Nieuws over Somchai Neelapaijit

12 maart 2020 16 years since disappearance Somchai Neelapaijit
12 maart 2019 Somchai Neelapaijit 15 jaar vermist
12 maart 2018 Somchai Neelapaijit 14 jaar vermist
15 maart 2017 Advocaat Somchai Neelapaijit 13 jaar vermist

Meer nieuws uit Thailand