Teng Biao

Teng Biao

China

Teng Biao, geboren in 1973, is een Chinese advocaat en mensenrechtenactivist. Hij is tevens docent aan de University of Politics and Law in Peking. Als advocaat verdedigt Teng Biao onder meer activisten die opkomen voor de slachtoffers van HIV en Tibetaanse vrijheidstrijders.

In 2003 heeft Teng Biao bijgedragen aan de oprichting van het ‘Open Constitution Initiative’, een organisatie bestaande uit advocaten en academici die de rechtsstaat en een grotere grondwettelijke bescherming in China bepleit. Daarnaast is hij één van de ondertekenaars van Charta 08 geweest, het manifest dat voor meer democratie in China pleit.

Teng Biao’s werkzaamheden hebben voor hem geleid tot bedreigingen, surveillances, huisarresten en arrestaties. In maart 2008 is hij twee dagen vastgehouden door de Chinese staatsveiligheidsdienst, wegens enkele artikelen die hij had geschreven over de bescherming van de rechten van de mens. Hij mocht toen tevens niet langer met buitenlandse journalisten praten. Vervolgens werd zijn advocatenvergunning niet verlengd, waardoor hij in feite geschrapt werd van het tableau. Hij mag dan ook niet meer optreden als advocaat.

Op 20 februari 2011, de eerste zondag van de Chinese pro-democratie protesten geïnspireerd op de protesten in het Midden-Oosten en Noord Afrika, werd Teng Biao, uit angst van de Chinese autoriteiten voor escalatie van deze protesten, wederom opgepakt. Op 29 april 2011 is hij, na twee maanden van detentie, weer vrijgelaten.

Teng Biao is geëerd voor zijn werk. In 2005 is Teng Biao door Asia Newsweek uitgeroepen tot één van de beste veertien Mensenrechtenadvocaten van China en als één van de ‘Persons of the Year in Asia’. Daarnaast ontving Teng Biao de ‘Gleitsman Award for Achievement’ in 2003 en de ‘French Republic Award for Human Rights’ in 2007.

In 2010, was hij betrokken bij de oprichting van de New Citizens’ Movement, samen met onder andere advocaat Xu Zhiyong. Xu Zhiyong werd voor betrokkenheid bij dat initiatief veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar. Teng Biao vreest dat hem hetzelfde lot wacht als hij terugkeert naar China.

Op 29 augustus 2014 was Teng Biao te gast tijdens een evenement georganiseerd door L4L in Amsterdam.

Overzicht detentie en andere maatregelen

  27 november 2006: 5 uren vastgehouden door politie Linyi bij strafzaak Chen Guangcheng.

  7 – 9 maart 2008: Meegenomen door agenten in burger, 40 uren vastgehouden in Beijing.

  3 juni 2008: Vergunning niet verlengd, samen met die van Jiang Tianyong (mogelijk vanwege hun aanbod van gratis juridische hulp voor Tibetaanse demonstranten).

  29 juni 2008: Huisarrest om te voorkomen dat hij een diner met twee Amerikaanse congresleden kon bijwonen.

  25 mei – 5 juni 2009: Onder toezicht gesteld, buitenshuis altijd vergezeld van een escorte rond het 20-jarig jubileum van de Tiananmenpleinprotesten.

  18 september 2010: 1 dag huisarrest om deelname aan demonstratie te voorkomen.

  najaar 2010: Onder toezicht gesteld, verboden interviews te geven en 3 dagen vastgehouden rond de uitreiking van de Nobelvredesprijs aan Liu Xiaobo.

  23 december 2010: Gearresteerd, ondervraagd en mishandeld door politie.

  20 februari 2011 – 29 april 2011: Gedetineerd in Beijing.

Vanaf augustus 2015 is Teng een “visiting scholar” bij het “Asia Law Institute” van de “New York University” waar zijn onderzoek gericht is op de beweging die de rechten in China verdedigt.

Laatst bijgewerkt op 15 juli 2019

Nieuws over Teng Biao

4 september 2014 Teng Biao spreekt op bijeenkomst Lawyers for Lawyers

Meer nieuws uit China