Thulani Maseko

Thulani Maseko

eSwatini

Thulani Maseko is een prominent mensenrechtenadvocaat uit Swaziland. Hij is senior member van Lawyers for Human Rights Swaziland en van het Southern Africa Human Rights Defenders Network.

Thulani Maseko werd op 17 maart 2014 voor het eerst gearresteerd. Een dag later werd de journalist Bheki Makhubu gearresteerd. Beiden werd hetzelfde ten laste gelegd: minachting van de rechtbank. De verdenking hangt samen met een aantal kritische artikelen die Thulani Maseko en Bheki Makhubu in februari en maart 2014 schreven over de arrestatie van het Hoofd Motorvoertuigeninspectie, Bhantshana Gwebu. Gwebu werd gearresteerd nadat hij een rechter van de het hooggerechtshof had aangehouden vanwege een verkeersovertreding. Maseki en Makhubu zetten in de artikelen hun vraagtekens bij de integriteit, onafhankelijkheid en onpartijdigheid van het justitieel apparaat in Swaziland. Bhantshana Gwebu bracht negen dagen in hechtenis door voordat hij op borgtocht werd vrijgelaten.

Bij uitspraak van 6 april 2014 oordeelde de rechtbank dat de arrestatiebevelen, de aanklachten en de voorlopige hechtenis niet rechtsgeldig waren. Thulani Maseko en Bheki Makhubu werden vrijgelaten, maar al de volgende dag werd opnieuw een arrestatiebevel tegen hen uitgevaardigd nadat de autoriteiten tegen de uitspraak in hoger beroep waren gegaan. Op 9 april werden zij beiden opnieuw aangehouden. Het beroep dat door hun advocaten werd aangetekend moesten zij in hechtenis afwachten en leverde niets op.

Op 13 juni 2014 heeft L4L brieven verzonden naar de autoriteiten van Swaziland, om hen op te roepen tot de onmiddellijke vrijlating van advocaat Thulani Maseko.

Op 17 juli 2014 werden Thulani Maseko en Bheki Makhubu door het hooggerechtshof in Swaziland veroordeeld vanwege vermeende ‘minachting van de rechtbank’. Kort daarna werd hen beiden een tweejarige gevangenisstraf opgelegd. De rechter oordeelde, onder verwijzing naar de grondwet, dat het recht op vrijheid van meningsuiting niet absoluut maar begrensd is.

Op 30 juni heeft het hooggerechtshof van Swaziland de vrijlating bevolen van mensenrechtenadvocaat Thulani Maseko en journalist Bhekithemba Makhubu. De staat gaf toe dat het geen zaak tegen hen had waarop zij in vrijheid werden gesteld.

Nieuws over Thulani Maseko

23 september 2015 Lawyers for Lawyers and 3 organisaties sturen gezamenlijk UPR-rapport
1 juli 2015 Thulani Maseko vrijgelaten uit gevangenis
10 juni 2015 UNWGAD roept op tot vrijlating Thulani Maseko
24 oktober 2014 Hoorzitting in zaak Maseko en Makhubu

Meer nieuws uit eSwatini