Wang Qiushi

Wang Qiushi

China

Op 1 februari 2016 is de Chinese mensenrechtenadvocaat Wang Qiushi op borgtocht vrijgelaten, nadat hij drie weken in detentie heeft gezeten. Wang Qiushi verdween op 9 januari 2016 nadat hij was opgeroepen door de politie in Bejing. In de daaropvolgende twee dagen is hij doorlopend lastig gevallen door de politie en aan verhoren onderworpen.

De actie van de Chinese staat tegen Wang Qiushi valt te plaatsen in de actie tegen Chinese mensenrechtenadvocaten die sedert 9 juli 2015 is ingezet. Vanaf die dag zijn meer dan 300 advocaten, juristen, mensenrechtenactivisten en familieleden in hechtenis genomen, waar van het overgrote deel het nog steeds gissen is waar zij verblijven. Deze situatie is zeer zorgwekkend.

Wang Qiushi is een mensenrechtenadvocaat uit Heilonjiang. In zijn carrière heeft hij in een aantal politiek zeer gevoelige zaken belangen behartigd. Zo vertegenwoordigde hij in maart en april 2015 feministe Wei Tingting. Zij was één van de vijf feministen die gearresteerd was voor het plannen van een demonstratie om aandacht te vestigen op International Womens Day op 8 maart 2016. Daarnaast staat hij mede-mensenrechtenadvocaten bij als Wang Quanzhang.

Meer nieuws uit China