Wang Quanzhang

Wang Quanzhang

China

#FreeTheLawyers: onderneem actie en stuur een wenskaart met een boodschap van solidariteit en steun aan Wang Quanzhang! Klik hier om actie te ondernemen.

Wang Quanzhang is een mensenrechtenadvocaat die aan gevoelige zaken heeft gewerkt, waaronder het verdedigen van Falun Gong-beoefenaars, onderzoeksjournalisten en voorstanders van democratie.

Op 28 januari 2019 heeft de Tianjin Municipal No.2 Intermediate People’s Court de prominente mensenrechtenadvocaat Wang Quanzhang schuldig bevonden aan “ondermijning van de staatsmacht” en veroordeelde hem tot 4 jaar en 6 maanden gevangenisstraf en 5 jaar ontneming van politieke rechten.

In augustus 2015 arresteerde de politie Wang Quanzhang in het kader van de ‘709 crackdown’. Hij was maanden verdwenen voordat hij in januari 2016 werd beschuldigd van ‘ondermijning van de staatsmacht’. Voor het begin van het proces werd Wang Quanzhang al meer dan drie jaar incommunicado gehouden zonder enige vorm van behoorlijke procedure. Hij kreeg geen toegang tot een onafhankelijke juridisch adviseur van zijn keuze en kreeg geen toegang tot zijn familierechtadvocaat, die naar verluidt werd geïntimideerd om zich terug te trekken uit zijn zaak.

Wang Quanzhang werd op 5 april 2020 vrijgelaten. Naar verluidt mocht Wang Quanzhang na zijn vrijlating uit de gevangenis nog niet naar huis terugkeren om zijn familie in Peking te ontmoeten. Wang Quanzhang werd begeleid naar een woning die in Jinan bezit. Volgens zijn vrouw Li Wenzu moet hij uit voorzorg 14 dagen in quarantaine blijven als voorzorgsmaatregel tegen het coronavirus. Li Wenzu vreest dat de Chinese autoriteiten de corona-crisis gebruiken als excuus om Wang Quanzhang voor onbepaalde tijd huisarrest te geven. Lawyers for Lawyers blijft zijn zaak volgen totdat Wang Quanzhang onmiddellijk en onvoorwaardelijk wordt vrijgelaten

Nieuws over Wang Quanzhang

28 april 2020 Wang Quanzhang reunited with his family in Bejing
7 februari 2019 Joint letter – Release Wang Quanzhang
31 januari 2019 Wang Quanzhang sentenced to 4,5 years in prison
27 december 2018 Trial against Wang Quanzhang

Meer nieuws uit China