Wang Quanzhang

Wang Quanzhang

China

Wang Quanzhang werkte bij het advocatenkantoor Fengrui in Beijing, dat gespecialiseerd is in mensenrechtenzaken. Hij vertegenwoordigde onder meer arme dorpelingen wier land was afgepakt door projectontwikkelaars, slachtoffers van politiegeweld en hij stond de spirituele beweging Falun Gong bij.

Al op 3 april 2013 werd Wang Quanzhang gearresteerd tijdens de verdediging van een Falun Gong zaak bij de “Jingjiang City People’s Court” in Jiangsu Provincie omdat hij “de orde in de rechtszaal zou verstoren”. Hij moest 10 dagen in detentie verblijven, maar al na drie dagen werd hij weer vrijgelaten, dit naar aanleiding van een protest van ruim honderd advocaten.

Tijdens de 709 crackdown was het weer raak: hij en vele andere mensenrechtenadvocaten werden achter slot en grendel gezet. Wang Quanzhang werd op 3 augustus 2015 door de politie opgepakt. Na zijn arrestatie was er drie jaar niets van hem vernomen. Pas in juli 2018 kreeg zijn familie te horen dat hij nog in leven was en gevangen werd gehouden in Tianjin. Op 12 juli 2018 kreeg Wang Quanzhang voor het eerst bezoek van een advocaat van zijn keuze.

Op 26 december 2018 vond de rechtszaak van Wang Quanzhang plaat bij de “No. 2 Intermediate People’s Court” in Tianjin. De zitting duurde vier uur.

Op 28 januari 2018 deed de rechtbank uitspraak: Wang Quanzhang is tot 4,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld en 5 jaar ontzegging van zijn politieke rechten. Hij is schuldig bevonden aan het “ondermijnen van de staatsmacht”.

Laatst bijgewerkt op 15 juli 2019

Nieuws over Wang Quanzhang

7 februari 2019 Joint letter – Release Wang Quanzhang
31 januari 2019 Wang Quanzhang sentenced to 4,5 years in prison
27 december 2018 Trial against Wang Quanzhang
10 december 2018 Joint petition letter – Wang Quanzhang

Meer nieuws uit China