Xu Zhiyong

Xu Zhiyong

China

Xu Zhiyong, een 40-jarige mensenrechtenadvocaat, is op 27 januari 2014 door de rechtbank van Beijing veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf wegens ‘het verzamelen van een groep mensen en deze aanzetten tot het verstoren van de openbare orde’.

Xu is universitair docent en advocaat te Beijing, China. Hij staat erom bekend op een vreedzame en openlijke manier aandacht te vragen voor hervormingen binnen de Chinese politiek en de bevordering van de rule of law in China. In 2010 richtte hij samen met andere geleerden, journalisten en advocaten The New Citizens’ Movement op. Deze informele beweging streeft ernaar om de Chinese burgers bewust te maken van hun (mensen)rechten.

Begin 2013 zette The New Citizens’ Movement zich in voor een transparante overheid, de strijd tegen corruptie en ander machtsmisbruik, nota bene de belangrijkste speerpunten van het politieke beleid dat Xi JingPing, de huidige president van China, bij zijn aantreden aangekondigde.

In dit kader werden in maart en april 2013 op verschillende plekken in China vreedzame betogingen gehouden om de Chinese autoriteiten te bewegen openheid te geven over hun bezittingen. Op 12 april 2013 werd Xu onder huisarrest geplaats vanwege zijn betrokkenheid. Op 16 mei 2013 publiceerde Xu een artikel op internet getiteld ‘The Last Ten Years’. Voor de Chinese autoriteiten was deze publicatie aanleiding om Xu op 16 juli 2013 te arresteren en hem op 22 augustus formeel aan te klagen.

Op 27 januari stond hij terecht. De advocaat van Xu mocht geen getuigen oproepen. Zijn slotpleidooi werd na 10 minuten beëindigd, waarna hij door de rechtbank werd veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf.

Naast Xu zijn nog 9 anderen van The New Citizens’ Movement en betrokkenen bij de betogingen in het voorjaar van 2013 gearresteerd.

Op 15 juli 2017 is Xu na vier jaar detentie vrijgelaten.

Laatst bijgewerkt op 15 juli 2019

Meer nieuws uit China