Zhu Shengwu

Zhu Shengwu

China

Zhu Shengwu begon zijn carrière als advocaat in 2012 en hield zijn praktijk in Shandong. Hij heeft gewerkt bij verschillende advocatenkantoren en in 2017 was hij de directeur van het advocatenkantoor Shandong Xinchang Law Firm. In datzelfde jaar startte hij met het behandelen van zaken omtrent mensenrechtenschendingen. Zhu Shengwu was actief in het plaatsen van opmerkingen op social media in China over sociale en politieke kwesties.

Op 6 september 2017 stuurde het Shandong Judicial Department een kennisgeving van een administratieve sanctie naar Zhu Shengwu om zijn advocatenvergunning in te trekken. Zhu Shengwu werd beschuldigd van het plaatsen van online speeches op Sina microblog die de “staatsveiligheid in gevaar brachten”. Ook zou hij “het professionele imago van advocaten ernstig hebben geschaad door te weigeren zichzelf te corrigeren, maar zijn schendingen van de wet voortzetten ondanks de vele interviews die het gerechtsbestuur met hem had gehad”.

Zhu Shengwu had 10 berichten uitgegeven tussen april en juni 2017. In deze berichten werden onder meer de Communistische Partij van China, de regering en/of de leiders bekritiseerd en belachelijk gemaakt. Uit de berichten blijkt echter niet dat er objectieve of concrete bedreigingen hebben gevormd voor de staatsveiligheid.

Op 10 september 2017 verzocht Zhu Shengwu het Shandong Judicial Department om een openbare zitting over deze kwestie, welke zitting vervolgens op 21 september 2017 plaatsvond. De Chinese autoriteiten bevestigden dat Zhu Shengwu “internet had gebruikt om ontevredenheid jegens de Partij en de regering aan te moedigen” en daarom “zwaar gestraft” dient te worden. De beslissing om zijn advocatenvergunning in te trekken werd gehandhaafd.

Zhu Shengwu is de eerste advocaat van wie zijn advocatenvergunning is ingetrokken op basis van twee richtlijnen die op 1 november 2016 van kracht zijn gegaan:

  • Directive 133: “Management methods on law firms”;
  • Directive 134: “Management methods on lawyers”.

Deze twee richtlijnen ondermijnen nog meer de onafhankelijkheid van advocaten en de rechtsstaat in China. In de richtlijnen is expliciet opgenomen dat het wordt vereist van advocaten en advocatenkantoren om “ de leiding van de Chinese Communistische Partij te ondersteunen” en het is advocaten verboden om meningen te uiten die “het fundamentele politieke systeem” van China verwerpen of “de nationale veiligheid in gevaar kunnen brengen”.

Laatst bijgewerkt op 15 juli 2019

Meer nieuws uit China

2 augustus 2023

NGOs Call on Governments & Lao Authorities to Ensure the Immediate Release of Chinese Human Rights Lawyer Lu Siwei

China

Lao authorities have reportedly arrested and detained well-known Chinese human rights lawyer Lu Siwei since 28 July 2023. We are gravely concerned that he is at serious risk of forced repatriation to China where he faces the high likelihood of

Lees verder
31 juli 2023

UPR Submission China & Hong Kong

China

On 18 July 2023, Lawyers for Lawyers jointly submitted a report for the fourth Universal Periodic Review (UPR) of China, including Hong Kong. The next UPR of China will take place in January 2024. The UPR’s key concern is China’s

Lees verder
10 juli 2023

‘709 Crackdown 2.0’: Global call against China’s renewed crackdown on human rights lawyers

China

Lawyers for Lawyers, joined by a large group of international organisations, Bar Associations, legal scholars, and Chinese human rights defenders, calls for urgent global attention to the new wave of repression against Chinese human rights lawyers in a joint statement.

Lees verder
9 juli 2023

The 709-Crackdown, the alarming state of lawyers’ rights in China and Hong Kong, and a new wave of repression

China

Today, 9 July 2023, marks the 8th anniversary of a nationwide campaign using criminal laws and executive controlled courts to silence lawyers and other human rights activists through arbitrary arrests, detentions, convictions, and imprisonment. Starting on 9 July 2015 the

Lees verder