Zhu Shengwu

Zhu Shengwu

China

Zhu Shengwu begon zijn carrière als advocaat in 2012 en hield zijn praktijk in Shandong. Hij heeft gewerkt bij verschillende advocatenkantoren en in 2017 was hij de directeur van het advocatenkantoor Shandong Xinchang Law Firm. In datzelfde jaar startte hij met het behandelen van zaken omtrent mensenrechtenschendingen. Zhu Shengwu was actief in het plaatsen van opmerkingen op social media in China over sociale en politieke kwesties.

Op 6 september 2017 stuurde het Shandong Judicial Department een kennisgeving van een administratieve sanctie naar Zhu Shengwu om zijn advocatenvergunning in te trekken. Zhu Shengwu werd beschuldigd van het plaatsen van online speeches op Sina microblog die de “staatsveiligheid in gevaar brachten”. Ook zou hij “het professionele imago van advocaten ernstig hebben geschaad door te weigeren zichzelf te corrigeren, maar zijn schendingen van de wet voortzetten ondanks de vele interviews die het gerechtsbestuur met hem had gehad”.

Zhu Shengwu had 10 berichten uitgegeven tussen april en juni 2017. In deze berichten werden onder meer de Communistische Partij van China, de regering en/of de leiders bekritiseerd en belachelijk gemaakt. Uit de berichten blijkt echter niet dat er objectieve of concrete bedreigingen hebben gevormd voor de staatsveiligheid.

Op 10 september 2017 verzocht Zhu Shengwu het Shandong Judicial Department om een openbare zitting over deze kwestie, welke zitting vervolgens op 21 september 2017 plaatsvond. De Chinese autoriteiten bevestigden dat Zhu Shengwu “internet had gebruikt om ontevredenheid jegens de Partij en de regering aan te moedigen” en daarom “zwaar gestraft” dient te worden. De beslissing om zijn advocatenvergunning in te trekken werd gehandhaafd.

Zhu Shengwu is de eerste advocaat van wie zijn advocatenvergunning is ingetrokken op basis van twee richtlijnen die op 1 november 2016 van kracht zijn gegaan:

  • Directive 133: “Management methods on law firms”;
  • Directive 134: “Management methods on lawyers”.

Deze twee richtlijnen ondermijnen nog meer de onafhankelijkheid van advocaten en de rechtsstaat in China. In de richtlijnen is expliciet opgenomen dat het wordt vereist van advocaten en advocatenkantoren om “ de leiding van de Chinese Communistische Partij te ondersteunen” en het is advocaten verboden om meningen te uiten die “het fundamentele politieke systeem” van China verwerpen of “de nationale veiligheid in gevaar kunnen brengen”.

Laatst bijgewerkt op 15 juli 2019

Meer nieuws uit China